Premisele Razboiului Rece

Extras din referat Cum descarc?

Inceputurile anului 1945...
... deja vesteau sfarsitul celei mai nemiloase conflagratii mondiale - al celui de-al Doilea Razboi Mondial, care "s-a terminat cu un vid geopolitic".
Luna ianuarie a fost marcata de inceperea celui de-al 4-lea mandat al presedintelui american Franklin D. Roosevelt: fapt ,ce i-a permis sa continuie, impreuna cu ceilalti "Doi Mari" W. Churchill si I. Stalin , lucrarile premergatoare mult-asteptatei paci.
Asadar, la 4 februarie , la Yalta, a avut loc intalnirea dintre "mai marii" lumii. In cadrul aceastei conferinte discutiile s-au axat pe vechile principii, mentionate si la intalnirea lor de la Teheran din 1943 , privitor la organizarea lumii postbelice. 
Stalin, ca intotdeauna, urmarea extinderea granitelor Uniunii Sovietice in Europa de Est si infiintarea partidelor comuniste in cadrul cat mai multor tari ale
continentului. "Razboiul asta nu este ca in trecut; cel care ocupa un teritoriu
ii impune si propriul sau sistem social. Fiecare isi impune propriul sistem 
pana unde ii poate ajunge armata. Altfel nu se poate."- a spus el, iar toate 
planurile lui erau axate pe acest principiu.
Tactica diplomatica a lui Roosevelt se baza pe "importanta relatiilor personale dintre conducatori si a existentei unei armonii esentiale intre natiuni". In fapt, aceasta armonie relationala el o manifesta mai mult fata de liderul comunist: "Prietenul meu Stalin, Unchiul Joe"- "in Churchill, el a gasit un camarad de arme pe timp de razboi; in Stalin a vazut un partener in mentinerea pacii postbelice". Avea incredere intr-o viitoare colaborare cu omologul sau atat in scopul crearii unei organizatii universale care sa ofere sansa "de a se reuni, in sfarsit, toate natiunile iubitoare de pace"; cat si in scopul crearii unui acord de participare sovietica in razboiul cu Japonia. Mai mult de atat, el continua sa sustina vechea sa idee de a crea institutia "Celor Patru Politisti" - "un sistem care sa permita doar marilor puteri - M. Britanie, Statele Unite, Uniunea Sovietca si, posibil, China- sa detina arme. Acesti "politisti" ar urma sa lucreze impreuna pentru a mentine pacea"(Harry Hopkins: scrisoare catre Churchill). 
"Politica lui Roosevelt era un amestec violent de exceptionalism american, idealism wilsonian si intuitie proprie" asupra ordinii postbelice a lumii.
Churchill era cel de-al treilea... Planurile sale referitoare la perioda de pace erau mult prea dependente de un posibil ajutor din partea americanilor pentru a mentine, conform vechilor principii britanice, echilibrul de forte in Europa. Anglia fiind prea slabita dupa razboi- si Churchill, fiind unicul care privea in mod realist tendinta de expansiune a sovieticilor, nu putea decat sa cedeze preferintelor americane, ca sa nu fie nevoit sa infrunte lumea postbelica de unul singur. "In ciuda sigurantei afisate [...Churchill...] ramanea prins intre idealismul american si expansionismul rus ".
In concluzie...
... la sfarsitul Conferintei de la Yalta s-a ajuns la intelegere asupra :
stabilirii granitelor estice a Poloniei (pe linia Curzon); 
despagubirilor de razboi pe care Germania urma sa le plateasca; 
teritoriilor pe care le revendica URSS; 
documentul cel mai important a fost "Declaratia asupra Europei eliberate". Declaratia dezvaluie contradictiile dintre viziunile "Celor Trei Mari" si lipsa unui compromis . Documentul prevedea "coordonarea politicii celor trei puteri si actiuni comune pentru rezolvarea problemelor politice ale Europei eliberate". De asemenea este specificat dreptul popoarelor de a-si stabili forma de guvernamant prin alegeri libere. 
...S-a realizat un vag compromis in jurul cuvantului democratie. In numele acesteia, SUA vor ocupa teritoriile din Vestul Europei. Si tot in numele "democratiei, Stalin va impune regimul sovietic in statele din centrul si estul Europei ocupate deja de Armata Rosie. Astfel lumea a fost "jertfita" pe "altarul democratiei" fiind impartita in sfere de influenta. 
...Yalta reprezinta locul in care au luat nastere nemultumirile "privitoare la configuratia lumii postbelice".


Fisiere in arhiva (1):

  • Premisele Razboiului Rece.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!