Prabusirea Blocului Comunist in URSS

Extras din referat Cum descarc?

Contrar asteptarilor existente la sfarsitul anilor '70, Imperiul Sovietic nu avea sa se destrame din cauza redesteptarii identitare a republicilor din Asia Centrala, ci prin revolta statelor integrate de Stalin in cursul celui de-al doilea razboi mondial si imediat dupa.
Uniunea Sovietica
Cand Gorbaciov a venit la putere, in martie 1985, statul sovietic era deja sensibil slabit. Uniunea Sovietica trecuse nu numai prin experienta unei lungi perioade de stagnare politica si economica in perioada Brejnev, ci si a lipsei unei conduceri capabile si stabile, in prima jumatate a anilor '80. Diminuarea influentei aparatului central de partid si de stat a permis mafiilor etnice si regionale de la periferie sa-si sporeasca puterea. Pe plan extern, U.R.S.S. era izolata, angrenata fiind intr-un razboi care-i drena resursele in Afghanistan si confruntata cu o reinnoita atitudine dura din partea S.U.A.
In analiza evolutiilor politice care au condus, in rastimpul martie 1985-decembrie 1991, la colapsul U.R.S.S.-ului, sunt utile doua distinctii teoretice : cea orwelliana - dintre ''partidul interior'' (Biroul Politic, Comitetul Central, liderii armatei) si ''partidul exterior'' (referenti, consilieri, consultanti) si cea similara - dintre ''imperiul interior'' (republicile componente ale Uniunii Sovietice) si ''imperiul exterior'' (tarile blocului comunist). Viitoarele cadre ale perestroikai s-au format in ''partidul exterior''. Odata cu Gorbaciov, aceste cadre vor penetra treptat ''partidul interior''.
Prima perioada a gorbaciovismului (martie 1985-1987), zisa a ''accelerarii'', este privita ca o repudiere a brejnevismului, manifestata in convingerea posibilitatii regenerarii sistemului prin revenirea la presupuse valori bolsevice primare, la politica N.E.P.-ului si cea destalinizata inaugurata de cel de-al XX-lea Congres al P.C.U.S.
Dupa campaniile impotriva alcoolismului si pentru o disciplina a muncii si productivitate sporita, Gorbaciov a hotarat sa atace ''sistemul administrativ de comanda''.
Perestroika (restructurare) si glasnost (transparenta) au luat nastere din intelegerea necesitatii implicarii maselor in procesul schimbarii sociale, precum si a faptului ca o reforma economica, pentru a avea succes, trebuie sustinuta de o reforma politico-ideologica pe masura. Asadar, spre surprinderea tuturor, speranta schimbarii a venit in final, nu din exterior, ci chiar din interiorul sistemului odata cu alegerea lui Gorbaciov. El a anuntat fara intarziere dubla intentie de a ''restructura'' sistemul sovietic si de a-l face ''transparent'' Si-a dat seama de situatia economica a Uniuniii Sovietice in acele zile si cat de mult ramasese in urma U.R.S.S.-ul fata de intreaga lume. Programul si primele realizari ale noului secretar general al PCUS a surprins intreaga opinie publica mondiala dand speranta producerii unor noi schimbari. Recunoasterea disfunctionalitatilor de catre Gorbaciov, presupunea implementarea unor reforme rapide si radicale. Spre exemplu, a fost de acord cu reanalizarea istoriei contemporane, falsificata de predecesorii sai. Astfel, titlurile din ziarele din vara anului 1989 subliniau ''Tradarea: acum 50 de ani, Stalin pactiza cu Hitler''. In acelasi timp, Gorbaciov anunta ca renunta la ''doctrina Brejnev'', adica U.R.S.S. refuza sa se mai amestece in problemele interne ale ''fratilor''. De asemenea, el a promis societatii ca se va implica mai mult in cauze nobile precum pacifismul sau ecologia.
Totusi, exista un domeniu pe care Gorbaciov nu l-a abordat direct, si anume: nationalismul. Aceasta problema a fost neglijata in primii sai doi ani de guvernare. Din vara anului 1987, ''imperiul interior'' a inceput sa se miste: in orasul Iakutk au aparut conflicte etnice intre rusi si iakuti (iunie 1987), la Kiev s-a infiintat Clubul Culturologic Ucrainean (septembrie 1987), iar la Minsk au fost comemorate victimele terorii staliniste (noiembrie 1987). Prima criza etnica majora care nu a putut fi aplanata de cadrele viziunii gorbacioviste si a precipitat destramarea autoritatii sovietice centrale, s-a inregistrat incepand din februarie 1988, in Nagorno-Karabagh, o enclava armeana din Azerbaidjan. Conflictul armeano-azer asupra Karabaghului s-a constituit intr-un simptom clar al deficientelor ordinii constitutionale sovietice si a necesitatii crescande de a utiliza forta armata pentru mentinerea federatiei - tendinta ce va fi confirmata pe deplin cu prilejul tulburarilor armeano-azere de la Baku, din ianuarie 1990.
Odata cu inceputul primaverii anului 1988, au luat amploare si s-au extins treptat in principalele republici unionale, miscari nationale de tipul fronturilor populare. In republicile baltice, initiativa crearii lor a apartinut scriitorilor, iar dezvoltarea lor a fost sustinuta de partidele comuniste locale. Pana in acest an, Gorbaciov avea un discurs identic cu cel al lui Brejnev afirmand ca multinationalismul era cea mai buna solutie posibila. Abia odata cu tulburarile din Asia Centrala si din Caucaz, el a inceput sa recunoasca public necesitatea revizuirii structurii unionale pe baza unei descentralizari mai accentuate si a unei autonomii mai largi. Astfel, perestroika actioneaza ca un catalizator, eliberand dintr-o data forte potentiale si mobilizandu-le prin ideea de reforma si de transparenta. In asemenea context, refuzul lui Gorbaciov de a face un pas decisiv in reorganizarea Uniunii a surprins si a sporit mobilizarea si hotararea populatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prabusirea Blocului Comunist in URSS.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!