Povestea Busolei

Extras din referat Cum descarc?

Prima semnalare a proprietatilor magnetice ale substantelor magnetice este atribuita lui Tales din Milet. (580 i. e. n.) Cuvintele magnetism si magnet se pare ca provin de la numele orasului Magnessa si de la numele provinciei Magnesia, in imprejurimile carora s-au gasit pietre magnetice. Aceasta versiune este sustinuta de Titus Lucretius Canus, in poemul sau De rerum natura. Dupa Plinius, cuvantul magnet a fost dat pietrei pe care a gasit-o ciobanul Magnes.
Cel mai vechi document referitor la folosirea busolei in Europa este un poem satiric, pe care Guyot de Provins l-a scris in 1190. In acest poem intitulat Biblia, autorul spune ca atunci cand cerul este acoperit si cand nu se pot vedea nici luna nici stelele, navigatorii consulta acul magnetic.
In Historia Orientalis scrisa de Jaques de Vitry, se vorbeste despre acul magnetic ca despre un lucru nou. J. de Vitry a murit in 1224. Cuvantul aimant vine probabil de la pierre aimante (piatra iubitoare). La chinezi are un nume asemanator: tsu-chi. Prin anul 1250 poetul Gauthier d Espinois scria intr-un poem: La fel cum acul se indreapta spre magnet la fel se indreapta spre frumusetea care face obiectul acestor cantece. Pentru prima data apare numele de magnet.
Intr-o lucrare araba din 1242 se spune ca marinarii iau un vas cu apa, pun doua betisoare in cruce si o piatra de magnet cat palma.
Este aproape sigur ca busola este o inventie chinezeasca foarte veche. Chinezii au folosit busola mai intai pentru a calatori pe uscat. Ei construisera asa numitele care magnetice, tschi -nan-kiu. erau niste trasuri cu doua roti; cu o statuie in fata, al carei brat indica sudul. Inventatorul carului si al busolei este considerat imparatul. Tsche-U-Kung (1100 i. e. n.) Un rebel a ridicat un nor de praf in timpului razboiului cu imparatul dar acesta a construit atunci un car magnetic s-a orientat si l-a infrant pe rebel (2364 i. e n.) Documentul cel mai vechi privitor la folosirea busolei in navigatie apare pe vremea dinastiei Tsin (265-419 e. n. ) Daca ne luam dupa Klaproth cuvantul busola vine din arabul miassola (sageata) Iata cum arata pe scurt, o istorie mare a unui obiect mic MIHAI CALOIAN cls. a-VII-a C ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Povestea Busolei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!