Politica Interna a lui Iustinian

Extras din referat Cum descarc?

Parte insemnata din istoria medievala universala, considerat secole la rand ca fiind decadent, in pofida existentei sale de 1200 de ani, Bizantul a trecut prin perioade successive de declin si refacere, in care istoria sa politica, militara, economica, sociala si culturala a luat adeseori directii diametral opuse. Aceste dramatice rasturnari de situatie s-au datorat atat unor tendinte profunde, cat si deciziilor luate de anumite persoane, printre care multi imparati ai timpului. Dintre acestia, un loc de seama il ocupa Iustinian, atat de greu de judecat prin prisma izvoarelor istorice. Despre el se spun, in acelasi timp, multe lucruri bune si multe rele, iar dovezile par a se inmulti, spre a justifica si binele si raul. Insa ceea ce complica aceasta apreciere nu este lipsa de documente, ci dimpotriva, numarul lor prea mare. Iustinian a scris mult si a delegat pe altii sa scrie si mai mult. Monumentele sale legislative sunt precedate de lungi prefete, de ordonante minutioase, in care se reflecta gandirea si ideile guvernarii acestei personalitati. Este usor deci de apreciat ca aceasta literatura de cancelarie nu reflecta expresia exacta a adevarului, totusi nu putem sa nu tinem cont de ea intrucat reprezinta unica sursa din care putem desprinde anumite concluzii referitoare la politica interna a imparatului, de altfel subiectul prezentei lucrari.
Nascut in jurul anului 482, intr-un sat modest din imprejurimile orasului Skoplje, Iustinian, pe numele sau complet, dupa obiceiul timpului, Flavius Petrus Sabbatus Iustinianus, era nepotul imparatului Iustin I ( 518-527), intemeietorul noii dinastii iustiniene. Spre deosebire de unchiul sau, taran din partile Illyriei, lipsit de orice cultura , Iustinian, adus de tanar la Constantinopol, a frecventat cu sarguinta scolile din oras, unde a primit o instructie in egala masura politica si religioasa. Incredintandu-i-se functii si acordandu-i-se titluri din ce in ce mai importante, de la "comite al garzilor"(comes domesticorum) si pana la cel de "consul" si de "prea nobil"(nobilissimus), luat sfatuitor de Iustin , Iustinian avea, la urcarea sa pe tron , in anul 527, dupa moartea unchiului sau, o lunga pregatire si o bogata experienta militara si politica. Va domni vreme de 38 de ani in Bizant, conducand destinele Imperiului Roman de Rasarit, desfasurand o vasta si neobosita activitate pana in anul mortii sale (565), cand odata cu el se va stinge "cel din urma imparat roman si cel dintai imparat bizantin" , lasand o profunda impresie asupra lumii contemporane.
Cu o incredere deosebita in calitatile sale si in destinul ce-i fusese harazit, Iustinian pretindea sa fie informat despre orice si sa hotarasca singur, incepand cu problemele religioase si terminand cu cele ale statului. In toate arata o grija deosebita, un simt de ordine si masura, chiar pasiune pentru cele mai neinsemnate amanunte. Desi vanitos, nu dispretuia sfaturile bune, mai ales daca erau primite dintr-o hotarare ferma, ca cele ale sotiei sale, Teodora si ale inteleptului sau dregator, Ioan de Cappadocia, om inzestrat cu o patrunzatoare inteligenta practica.
Urcandu-se pe tron, Iustinian a urmarit, inainte de toate, refacerea unitatii Imperiului Roman de odinioara. Socotindu-se succesor legitim al cezarilor romani, era convins ca misiunea sa era de a reface unitatea disparuta a imperiului, sub egida cetatii Bizantului, mostenitoarea Cetatii Eterne, atat pe plan intern, cat si extern. Lege vie a Bizantului, Iustinian se voia stapan absolut al imperiului: statul, administratia, ostile, diplomatia, religia, totul se gasea in puterea lui discretionara de decizie. 
Daca ideea imperiala era prima mare idee ce impulsiona stradaniile si nazuintele imparatului, cea de-a doua era ideea crestina, care deriva din prima. Stapan al lumii romane, imparatul era in acelasi timp "unsul" Lui Dumnezeu, de al carui har si gratie se simtea deopotriva insufletit si ocrotit. Pentru realizarea politicii sale, Iustinian s-a inconjurat de oameni priceputi pe care a stiut sa-i faca devotati cauzei sale, indepartandu-i fara scrupule pe cei in care-si pierdea increderea sau de care, din diferite pricini, nu se mai putea sluji.
Incepand din anul 531, functia de prefect al pretoriului o detinea Ioan de Cappadocia. Avand ca sarcina administrarea finantelor si controlul treburilor dinauntrul imperiului, el era cel maiu inalt dregator in stat. Imparatul il pretuia foarte mult, in scurt timp devenind dependent de acesta. Ceea ce nu vedea Iustinian era faptul ca Ioan de Cappadocia era "gata oricand sa fure", cum il caracteriza un contemporan, isi facuse o avere uriasa si nutrea chiar nadejdea de a deveni basileus, rasturnandu-l pe suveran la momentul potrivit. Dar imparateasa Teodora, in urma unei masinatii bine urzite reusi sa-l compromita si sa-l expulzeze in Egipt, salvandu-si astfel sotul, care multa vreme nu vroise sa intreprinda nimic impotriva inaltului sau consilier a carui vointa si curaj ii impuneau, daca nu respect, cel putin o sincera pretuire.
Mai marele ostilor bizantine era generalul Belisarius, unul din cei mai mari soldati ai epocii. Stralucitele biruinte dobandite in Rasarit si Apus, bogatiile pe care le adusese in Bizant dupa campaniile sale victorioase, largirea hotarelor imperiului, au facut din Belisarius idolul soldatilor si al poporului. Fiind invidios pe acesta, Iustinian a reusit, cu ajutorul Teodorei sa-l transforme in cel mai umil slujitor, prin casatoria cu Antonia, una din favoritele reginei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Interna a lui Iustinian.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!