Politica De Cruciada Antiotomana Dusa De Domnii Tarii Romanesti Intre Sec Xiv Xvi

Extras din referat Cum descarc?

Aceasta politica de cruciada antiotomana este reprezentata de luptele purtate de donitorii Tarii Romanesti impotriva Inaltei Porti Otomane, lupte desfasurate in perioada secolelor XIV-XVI. Doua dintre cauzele declansarii acestei politici au fost: in primul rand, politica expansionista dusa de otomani, care vor reusit in scurt timp sa cucereasca Peninsula Balcanica, dupa ce vor patrunde in Europa, la sfarsitul secolului XIV, iar o a doua cauza, dorinta domnitorilor de a mentine independenta statului condus de ei, atat pe calea armelor, cat si prin plata tributului spre sfarsitul domniei si de a stopa expansiunea islamismului promovat de otomani.
Primul domnitor care a dus o astfel de politica cu caracter antiotoman a fost Mircea cel Batran, domn al Tarii Romanesti in perioada 1386-1418. Acesta intra in conflict cu turcii datorita faptului ca dorea sa mantina independenta statului pe care il conducea.
In anul 1389, Mircea cel Batran il va ajuta pe cneazul sarb Lazar sa lupte impotriva otomanilor condusi de sultanul Murat I in batalia de la Kossovopolje (Campia Mierlei), insa vor iesi victoriosi otomanii. Ca urmare a acestei infrangeri, Serbia va deveni vasala Inaltei Porti Otomane.
Domnul Tarii Romanesti va invinge un corp de oaste otoman patruns in interiorul tarii cu scopul de a o prada in anul 1391. O batalie importanta pe care acesta a dus-o in timpul domniei a fost cea de la Rovine din data de 10 octombrie 1394, cand invinge pe sultanul Baiazid I Ildaram (1389-1402), folosind tactica hartuirii permanente, insa datorita regruparii trupelor otomane este nevoit sa se retraga in Transilvania, astfel Tara Romaneasca va fi condusa in perioada 1395-1397 de interpusul adus de otomani, Vlad Uzurpatorul.
Pe data de 25 septembrie 1396 participa la Cruciada de la Nicopole, luptand alaturi de Principii Crestini din Europa Occidentala, in care invingatori ies turcii.
In urma bataliei de la Ankara din anul 1402, sultanul Baiazid I este invins de capetenia mongola Timur-Lenk, este luat prizonier si moare in captivitate. Datorita faptului ca sultanul nu a lasat niciun mostenitor pe tronul Imperiului, fiii sai, Musa Celebi, Mustafa si Mehmed se vor razboi intre ei pentru preluarea tronului, astfel Imperiul Otoman va traversa o puternica criza pe plan intern in perioada 1402-1413. Mircea cel Batran va interveni in luptele interne ale Inaltei Porti, ajutandu-l intai pe Musa Celebi, apoi pe Mustafa impotriva lui Mehmed, cu scopul de a ajuta la venirea pe tronul Imperiului Otoman a unui sultan care sa duca o politica favorabila Tarii Romanesti.
In cele din urma, sultan va deveni Mehmed I, in anul 1413, cand hotaraste pedepsirea domnitorului prin efectuarea unei expeditii militare in statul condus de acesta, expeditie care nu va mai avea loc, deoarece Mircea cel Batran se hotaraste in anul 1417 sa plateasca tribut otomanilor in schimbul recunoasterii independentei Tarii Romanesti.
Pe 31 ianuarie 1418 Mircea cel Batran moare, lasand in urma o tara libera si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica De Cruciada Antiotomana Dusa De Domnii Tarii Romanesti Intre Sec Xiv Xvi
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!