Piramidele Si Templele In Egiptul Antic

Extras din referat Cum descarc?

Piramida - o suprapunere in diferite etape peste o mastaba patrata - are dimensiuni impresionante: laturile bazei dreptunghiulare de 109 si 121 metri, iar inaltimea de 61 metri. (Nu s-a pastrat zidul de incinta, lung de 1600 m, inalt de 10 m si curpinzand o suprafata de 15 ha). Camerele funerare ale regelui si a 11 membri ai familiei erau sapate in stanca. Sarcofagul regal era depus in fundul unui put, adanc de 28 m.
In timpul dinastiei urmatoare au fost construite marile piramide de la Giseh: Orizontul lui Kheops, Mare este Khefren si Divin este Mikerinos. Asemenea piramide, geometric perfecte, se cunosc azi in Egipt aproximativ 80. Baza patrata a celei dintai piramide (care ocupa o suprafata de mai bine de 5 ha) avea latura de 237, 50 m si instimea de 147 m (azi 138 m), terminata cu o platforma de 6 m2, 2. 300. 000 blocuri de calcar galbui dispuse in 220 de randuri, erau acoperite cu lespezi de calcar fin alb. Singura intrare in piramida se afla pe latura nordica, la o inaltime de 16, 5 m.
in interior a fost construit una devarat sistem de coridoare, galerii, canale de ventilatie etc., totalizand cateva sute de metri in lungime (galeria cea mai lunga este de 47 metri cu o inaltime de 8, 5 metri). Un coridor in panta duce la camera funerara a faraonului lunga de 10, 5 m, lata de 5 m si inalta de aproape 6 m in intregime din granit, plafonul constand din 9 blocuri cantarind impreuna 400 tone. Din galeria de intrare se ramnifica un coridor care coboara in panta 31 m sub nivelul bazei la un put destinat, initial, sa adaposteasca sarcofagul regal.
Camera funerara a reginei, canalele de aerisire, cinci spatii libere etajate, menite sa reduca din presiunea masei uriase de piatra asupra boltei cavoului, completeaza aceasta uimitoare opera de stiinta si tehnica.
Ansamblul arhitectural al piramidei lui Kheops mai cuprindea un templu funerar, de la care o sosea duce la un al doilea templu funerar, situat la marginea desertului. Apoi 3 piramide mai mici, morminte ale unor regine; cinci barci mari de lemn plasatein gropile sapate in stanca, chiar langa piramida.
Sfixul din Giseh: pe o ridicatura de calcar lunga de 200 m, faraonul Khefren a pus sa se sclupteze un urias idol in forma de leu (lung de 57 m si inalt de 20 m), care sa-i protejeze mormantul. Maiestuosul cap al idolului, cu senina sa frumusete divina este imaginea regelui adorand rasaritul soarelui.
Gigantica opera de constructie a Marei Piramide a lui Kheops a durat 30 de ani, timp in care au muncit cu neintrerupere 100. 000 de sclavi. Blocurile de piatra, unele de 20 de tone au fost aduse de la mari distante pe tavalugi, sanii trase pe nisip sau intre 2 barci si ridicate cu ajutorul parghiilor si a unor puiternice balansoare de lemn, pe rampe si planuri inclinate, inaltate pe terase succesive de caramida. S-a remarcat ca niciodata pana la egipteni si in nici o parte a lumii la acea data, piatra n-a fost atat de mult intrebuintata. Utilizarea acestui material durabil a ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Piramidele Si Templele In Egiptul Antic
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!