Pax Romana

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce a fost Pax Romana?

Pax Romana a fost o realitate politica ce s-a consumat in sec. I-II d. Hr., incepand cu domnia primului stapan al Imperiului Roman, Augustus. Datorita faptului ca granitele statului erau mult prea intinse iar bugetul militar era limitat, acesta s-a hotarat sa se orienteze spre o politica mai putin ofensiva.

Astfel, in anul 29 i. Hr. se inchid portile templului zeului Ianus, in semn de pace. Marile planuri de cucerire ale lui Caesar (la nordul Dunarii si in Orient) sunt abandonate. Astfel incepe pacea romana caracteristica prin aducerea securitatii interne si externe a locuitorilor, prin prosperitate si ordine in imperiu. Securitatea s-a realizat prin legiunile militare si prin marina de razboi romana, destinata a controla Marea Interioara (Mediterana). Augustus va crea o armata profesionista (formata din legiuni si trupe auxiliare) si un sistem de fortificatii in regiunile de granita numite limesuri. Repartitia nu depasea 350. 000 de oameni. Legiunile erau indeosebi distribuite pe Dunare (18 20 de legiuni), pe Rin (4 - 8 legiuni), pe Eufrat (7 legiuni) si in Britannia (3 legiuni). Serviciul militar dura 20 de ani in legiuni si 25 de ani in trupele auxiliare. Dupa satisfacerea serviciului militar soldatii din legiuni primeau bani si pamant, iar cei din trupele auxiliare primeau mult dorita cetatenie romana si pamant. Cat timp era in armata, soldatul nu avea voie sa se casatoreasca oficial si nici nu avea voie sa locuiasca in afara castrului. Acolo unde nu existau granite naturale, au fost ridicate sisteme defensive mai speciale, care apar mai intai intre Rin si Dunare. Erau formate din santuri, turnuri si fortificatii cu zid sau palisada, masuri de protectie care vor mai fi intalnite si in Dacia, Moesia, Britannia, Africa si Asia.

In primul rand a insemnat un echilibru social in imperiu. In afara de importanta ordinului senatorial si equestru, acum au un rol important si negustorii, mestesugarii si micii proprietari de pamanturi. O alta consecinta a pacii romane a fost intensificarea procesului de romanizare. Octavian este imparatul care a inlocuit ofensiva militara cu ofensiva diplomatica. In sec. I d. Hr. Roma numara in jur de 1. 000. 000 de locuitori. Imperiul avea 3, 5 milioane de km, intre 50 si 70 de milioane de locuitori in total, dar granitele militare nu se intindeau pe mai mult de 10. 000 de km.

Octavian este prudent in politica externa; transforma Pannonia, Retia si Noricum. In timpul domniei sale cea mai importanta provincie anexata este Egiptul. De asemenea el stabileste tutela Romei asupra Armeniei si termina ocuparea Peninsulei Iberice. Urmasii sai (Claudius, Tiberius) ocupa Dalmatia si Tracia.

Anexari teritoriale mai sunt facute imperiului in timpul imparatului Traian, si anume Dacia, Armenia si Mesopotamia.

O alta consecinta a Pax Romana a fost intensificarea procesului de urbanizare. Astfel, in aceasta perioada urbanizarea imperiului ajunge la apogeu. Conceptia Romei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pax Romana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 758 cuvinte
Nr caractere:
8 786 caractere
Marime:
13.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!