Partide politice

Extras din referat Cum descarc?

Democratia se manifesta cu adevarat odata cu aparitia si dezvoltarea partidelor ca institutii politice, ele putand sa desfasoare o activitate sistematica si de amploare numai intr-un climat democratic autentic.
Partidul politic reprezinta o grupare de oameni constituita pe baza liberului consimtamant, ce actioneaza programatic, constient si organizat pentru a servi intereselor unor clase, grupuri sociale, comunitati umane, pentru dobandirea si mentinearea puterii politice, in vederea organizarii si conducerii societatii, conform cu idealurile proclamate in platforma program.
Fara indoiala definirea partidului trebuie sa inceapa cu mentionarea faptului ca este o asociatie. Prin aceasta se exprima atat modul de formare (exercitarea de catre cetateni a dreptului de asociere) cat si compozitia (este o grupare de cetateni, un colectiv).
Partidul politic este constituit pe baza liberului consimtamant al oamenilor care adera la el, acest lucru fiind garantat de Constitutia Romaniei din 1991, unde se arata in Articolul 37 (1) ca: " Cetatenii se pot asocia liber in partide politice". Nimeni nu poate obliga o persoana sa adere la un partid s-au altul, decat daca aceasta doreste. Prin asociere cetatenii devin membrii de partid (mentionarea este necesara pentru a face distinctia intre aderenti si simpatizanti).
Partidul politic actioneaza programatic, constient si organizat. Spre deosebire de momentul aparitiei partidului, cand acesta era constituit pentru a servi anumitor interese personale si avea un caracter efemer, acum el este constituit ca o organizatie durabila, a carei speranta de viata politica sa fie superioara celei a conducatorilor sai. Pentru aceasta partidul politic trebuie sa fie constituit asemeni unei organizatii: cu sediu central, cu o organizare ierarhica a membrilor (dupa anumite competente, dupa functii in partid), trebuie sa fie inregistrat la Tribunalul Municipiului Bucuresti, sa aiba statut si program politic proprii, sa aiba patrimoniu, sa urmareasca doar obiective politice, fiecare membru sa aiba drepturi si indatoriri, sa fie prevazute sanctiunile disciplinare etc. (1)
Caracterul "constient" este dat de faptul ca cei care adera la un partid sau altul o fac prin liberul consimtamant. Aspectul "organizat" dupa cum am amintit se refera la forma organizatorica si la disciplina. Iar faptul ca actioneaza programatic ii da tocmai aspectul de continuitate, partidul fiind constituit sa dureze (atata timp cat vor exista opinii ale maselor care sa se regaseasca in programul lui, in caz contrar existenta lui nu se mai justifica).
Trasaturile partidelor politice
Ca entitatati de sine statatoare, cu structuri si functii proprii, partidele politice se deosebesc atat de organismele si institutiile statale, cat si cele extrastatale printr-o serie de trasaturi, note distincte:
- Partidele politice se constituie si actioneaza pe baza voluntarismului, a liberului consimtamant al membrilor sai;
- Obiectivul fundamental al activitatii oricarui partid politic il constituie problema puterii, sub toate ipostazele sale, ale detinerii si exercitarii ei, a controlului sau influentarii ei, sau a cuceririi. De aceea, intr-un stat democratic lupta pentru putere este o lupta intre partide, intre doctrinele si programele politice promovate de acestea;
- Orice partid politic dispune de o anumita structura organizatorica si de conducere, cu organe proprii de conducere locale si centrale, intre acestea existand o stransa legatura si corelatie. In cadrul organizarii si activitatii partidelor politice, un rol important il au statutele, codurile, regulamentele lor.
In ele sunt inscrise principiile si valorile pe care acesta se intemeiaza si functioneaza, organele sale locale si centrale de conducere, durata si modul lor de desemnare, drepturile si obligatiile membrilor de partid, pozitia, atitudinea partidelor fata de principalele probleme interne si externe, obiectivele si sarcinile urmarite de acesta, strategia si tactica aplicata, relatiile cu alte partide si formatiuni politice, etc.
- Partidul politic isi desfasoara activitatea in baza unui program politic care se fundamenteaza pe o anumita doctrina. Pogramul orienteaza si


Fisiere in arhiva (1):

  • Partide politice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	P.P.Negulescu, Partidele politice, Editura Cultura Nationala, Bucuresti, 1926
2.	 Dimitrie Gusti, Partidul politic. Sociologia unui sistem al partidului politic, in "Doctrine politice contemporane", Editura Cultura Nationala, Bucuresti, 1926


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!