Parmenide

Extras din referat Cum descarc?

Parmenide a fost filozof si poet grec, nascut dintr-o familie renumita, in Elea, in sudul Italiei si a fost considerat seful scolii filozofice eleatice. A fost un om stimat pentru legislatia conceputa, care adusese prosperitate si bogatie orasului. A fost admirat si pentru viata sa exemplara.
Discipol al lui Xenophan, Parmenide a scris in opozitie constienta cu credintele lui Heraclit, data fiind aluzia evidenta la acest filozof: "cineva este si nu este mereu acelasi si mereu altfel, caci toate lucrurile evolueaza in directii diferite".
Despre biografia sa mai este cunoscut faptul ca s-a oprit in Atena intr-o calatorie efectuata in al 65-lea an al vietii sale, si acolo a devenit prieten al tanarului Socrate.
Parmenide a rupt traditia prozei ionice scriind versuri in hexametru. Din singurul sau poem didactic, "Despre natura", supravietuiesc doar fragmente, desi discursul de introducere a fost bine pastrat.
Opera este considerata inartistica. Pentru cosmogonia pe care o descrie in partea a doua, Parmenide isi apropriase stilul hesiodic, stil care insa nu se potriveste cu dialectica arida a primei parti.
Parmenide nu era un poet innascut, si se poate pune intrebarea "ce l-a determinat sa ia aceasta turnura?". Exemplul scrierilor poetice ale lui Xenophan nu este o explicatie completa. Este putin probabil ca lucrarea sa sa isi fi avut originile in poezia lui Xenophan, pentru ca stilul este al lui Hesiod si al "Orficelor".
in Prolog, Parmenide descrie ascensiunea sa catre casa zeitei despre care se presupune ca vorbea in versuri. Este o reflexie a ascensiunilor conventionale spre divinitate care sunt aproape la fel de comune ca si descenderile in infern din literatura apocaliptica de atunci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parmenide.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Karl Popper - "Il mondo di Parmenide", Piemme (casale Monteferrato), 1998
2.Emanuele Severino - "Filosofia futura", Milano, 1989, pag. 280
3.Microsoft Encarta deluxe Ecyclopedia 2001
4.Suport de curs - prof. Mihai Mihai
5.Nuredim Ibram - "Fundamente ale filosofiei", Ed. Ex Ponto, Constanta, 2000, pag. 37-58.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!