Parintii fondatori ai Europei Unite

Extras din referat Cum descarc?

,,Exista doua categorii de oameni: - gandea un diplomat american - 
cei care vor sa fie ceva si cei care vor sa faca ceva". 
Daca in secolul XX au fost doi politicieni care, fara nici o ezitare, 
sa fie asezati in a doua categorie acestia nu ar putea fi decat 
Jean Monnet (1888-1979) si Robert Schuman (1886-1963), doi din 
cei mai importanti ,,Parinti ai Europei", adica sustinatori si 
edificatori neobositi si perseverenti ai constructiei europene.
Jean Monnet, lucrand din umbra, punandu-si in valoare bunele sale 
maniere, amabilitatea sa si darul convingerii in manevrarea oamenilor de stat, poate fi considerat drept cel mai merituos francez al secolului 
XX. Nu numai pentru Franta, dar si pentru Europa. O rezolutie a sefilor de 
stat si de guvern, reuniti in Consiliul European la Luxemburg, i-au decernat lui Jean Monnet titlul de ,,Cetatean de onoare al Europei" - 
primul de acest fel din istorie! 
Robert Schuman, ,,un om de frontiera", cetatean german si cetatean 
francez, cu o dubla cultura, a fost omul cel mai potrivit pentru
reconcilierea istorica franco-germana pe care s-a cladit Uniunea
Europeana. Papa Ioan Paul al II-lea l-a prezentat in diferite ocazii ca un
model pentru politicienii crestini. Biserica Romano-Catolica a 
declansat deja procesul de beatificare - primul pas spre sanctificare. 
Nascut in 1888 la Cognac, in familia unui negustor de vinuri, Monnet a avut o traiectorie a vietii remarcabila. 
La 16 ani, tatal sau il trimite la Londra pentru a invata afacerile si limba negocierii - engleza. La 18 ani era in Canada. ,,Cartile nu conteaza. Nimeni nu poate sa gandeasca pentru tine. Priveste pe fereastra, vorbeste cu oamenii. Da atentie celui care este alaturi de tine" - i-a zis tatal sau. Aceasta va fi regula sa in viata.
In 1914, reformat pentru probleme de sanatate, tanarul de 26 de ani vrea sa-si serveasca patria. Fuzionarea eforturilor de razboi ale Frantei si Angliei ii par a fi conditia esentiala a victoriei. Or, el constata ca Aliatii actionau dispersat. De aceea, obtine o intrevedere cu seful guvernului francez, Rene Viviani. Sedus de inteligenta sa, acesta il trimite la Londra cu sarcina precisa de a realiza planul de coordonare a resurselor de razboi ale Aliatilor. In 1916 - in plin razboi - pune pe picioare Comisia interaliata pentru aprovizionarea cu grane, nu fara a trezi egoisme nationale si intrigi.
Datorita eficacitatii sale, probata in anii Primului Razboi Mondial, Jean Monnet, va deveni adjunctul secretarului general al Societatii Natiunilor, chiar de la infiintare, in 1919. El va trata in regim de urgenta dosare foarte problematice, precum impartirea Sileziei intre Germania si Polonia, viitorul regiunii Saar si redresarea economica a Austriei, fara a se opri in fata "slabiciunilor  unui sistem si mergand pana la limitele posibilitatilor epocii".
Parasind functia in 1923, va participa la crearea unei banci de investitii americane, dar esecul acesteia ca urmare a crizei bursiere din 1929 il va face sa regrete ca americanii au intarziat reformarea sistemului lor bancar si sa observe, in Memoriile sale ca ,,oamenii nu accepta schimbarea decat din necesitate, si ei nu vad necesitatea decat in momentul crizei ".
Intre timp, functionar financiar international, participa la redresarea economica a tarilor din Europa Centrala si Rasariteana. Astfel contribuie la stabilizarea zlotului in Polonia (1927) si a leului in Romania (1928).


Fisiere in arhiva (1):

  • Parintii fondatori ai Europei Unite.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!