Panteonul Mesopotamian Referat Complex

Extras din referat Cum descarc?

Desi numarul de divinitati din panteonul mesopotamian este de ordinul sutelor, doar un numar mic joaca un rol important in texte. In lista alfabetica de mai jos acestea prezinta un asterisc.
Zeii sint patronii oraselor, iar situatia politico-economica la un moment dat a unui oras-stat determina si o raspindire si o dominatie corespunzatoare a divinitatii legate de orasul respectiv.
Religia Mesopotamiei este in general monoteista, dar unii zei, in anumite localizari temporale si geografice, (cum ar fi Marduk din Babilon), au tendinte henotheiste (preiau din atributiile altor zei, desi acestia nu dispar). - sub acest nume sint cunoscuti 7 intelepti (invatati) sumerieni, ingrijitori ai zeului Enki.
Au luat fiinta din apa sfinta Apsu si sint reprezentati sub forma de pescari; - apar in Epopea lui Ghilgames.
2] Adad - datorita abilitatilor astronomice si preocuparilor astrologice, zeii astrali sint bine reprezentati in lumea mesopotamiana; - zeul furtunii; - venerat sub un numar de nume in Assiria; 3] Adapa - in mitologia babiloniana este fiul zeului Ea, zeul intelepciunii, rege-preot al cetatii Eridu, cel mai vechi oras al babilonienilor; - Ea i-a dat lui Adapa darul cunoasterii, dar nu si al vietii eterne; cind intr-o zi Ea, care era tot pescar a naufragiat pe niste stinci, Adapa il prinde si ii rupe una dintre aripi; pentru aceasta fapta necugetata, Adapa trebuie sa dea socoteala in fata zeului suprem Anu in Ceruri; tatal sau il indruma eronat in privinta comportamentului potrivit in Ceruri, iar Adapa nu va primi viata eterna dupa cum sperase; - Adapa este, de asemenea, numele celui mai intelept dintre cei 7 Apkallu. Este preot in templul lui Ea din cetatea Eridu si favoritul lui Ea.
4] Adrammelech - divinitate babiloniana caruia se pare ca ii erau sacrificati prunci; - este posibil sa fie zeul soarelui adorat in Sippar; 5] Aja - in mitologia babiloniana este zeita apusului de soare si consoarta zeului soarelui.
6] Akkan - reprezinta una dintre cele 5 zeite Saami, care protejeaza conceptia, nasterea si destinul. Celelalte 3 sint Madderakka, Sarakka, Juksakka si Ugsakka.
7] Alauwaimis - este un demon din religia summeriana; - daca este adorat corespunzator si primeste libatii si sacrificiu de capre salbatice, alunga raul bolilor.
8] Allulu - este un om-pasare care s-a indragostit de zeita Ishtar; ofensata de cuvintele lui, aceasta ii rupe o aripa.
9] Alu - demon cu trasaturi canine; citeodata, este reprezentat fara picioare, urechi sau gura; - prefera intunericul si tacerea.
10] Ama-arhus - zeita accadiano-babiloniana a fertitlitatii.
11] Amurru - in mitologia accadiana este zul muntilor si al nomanzilor; - este echivalentul zeului sumerian Martu; - consoarta sa poarta numele Beletseri. 12] Anu* - zeu foarte important in parteonul sumerian; - este fiul lui Nammu si tatal lui Enlil; - sotia sa este zeita Antu; - cel mai vechi dintre ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Panteonul Mesopotamian Referat Complex
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!