Palatul Bruckenthal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Samuel von Brukenthal descendent al unei familii de mici nobili sasi din Transilvania, a studiat dreptul, administratia politica si filozofia la universitatile din Halle si Jena, formandu-se in spiritul iluminismului european.

Apreciat pentru calitatile sale de om de cultura si abil diplomat a facut o cariera stralucita la Curtea Imperiala vieneza, devenind cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioada de constituire a colectiei sale de pictura, mentionata deja in 1773 in Almanach de Vienne ca una dintre cele mai valoroase colectii particulare aflate la Viena in acel moment. Impartasind pasiunea pentru stiinte a epocii sale, Brukenthal colectioneaza si raritati numismatice, arheologice, bibliofile si mineralogice. Numit guvernator al Transilvaniei revine la Sibiu unde isi construieste un palat in stilul barocului tarziu, dupa modelul celor vieneze. Spatiul fastuos al acestei resedinte ce adapostea seratele muzicale si literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de arta, cabinetul de stampe si biblioteca a reprezentat un nucleu spiritual de exceptie pentru Transilvania.

Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal dispune deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul sau generos inscriindu-l astfel in randul marilor iluministi ai veacului.

Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania, construit in etape, intre anii 1778-1788, pentru a-i servi baronului Samuel von Brukenthal drept resedinta oficiala si pentru a adaposti colectiile sale.

Saloanele baroc, spatii de receptii si serate muzicale, pastreaza piese originale ale Palatului: sobele in stil rococo si neoclasic, tapetul de matase rosie si cel de hartie pictat in stil oriental, candelabrele din sticla de Murano si piese de mobilier transilvanean de secol XVIII. Colectiile initiale ale baronului von Brukenthal constand din pinacoteca si cabinet de stampe, biblioteca si colectie numismatica au luat nastere, in principal, in intervalul 1759-1774, perioada petrecuta, cu precadere, de acesta la Viena.

Dupa revenirea sa la Sibiu, in calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul si-a adus si colectiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 mentioneaza printre atractiile orasului, pinacoteca, formata din 800 de tablouri si dispusa in 13 sali ale Palatului Brukenthal.

Pe parcursul timpului colectiile s-au imbogatit atat prin achizitii, cat si prin donatii. In acest moment, la etajele I si II ale Palatului Brukenthal - devenit un veritabil Muzeu de Arta - se afla exponate din Galeria de Arta Nationala. Palatul gazduieste si Biblioteca Brukenthal, care are, in acest moment, aproape 300. 000 unitati de biblioteca (manuscrise, incunabule, carte straina rara, carte romaneasca veche, transilvanice, carte curenta si reviste de specialitate). Muzeul de Istorie Aflat in cladirea cunoscuta sub denumirea de - Primaria Veche - si-a axat initial activitatea de profil pe ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Palatul Bruckenthal - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 072 cuvinte
Nr caractere:
27 511 caractere
Marime:
719.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
partid, drepturi
Predat:
la liceu
Sus!