Oul Cosmogonic

Extras din referat Cum descarc?

Socotit de catre Jean Chevalier si Alain Gheerbrant (Dictionarul de simboluri) ca fiind un simbol mitologic universal, oul cosmogonic - separat, de multe ori, in doua parti, una feminina si una masculina, sau una descensionala, legata de pamant, si una ascensionala, asociata cerului, e un motiv recurent in miturile lumii. in Mahabharata (cartea I, Adiparva: v. V. Kernbach, Miturile esentiale, pp. 56-57), lumea se manifesta mai intai ca negura de nepatruns, in care apare, ca intaia cauza a creatiei un ou urias, samanta vesnica a tuturor fiintelor, care se numeste Mahadivya in interiorul caruia salasluieste lumina cea adevarata. eternul brahma, sublim si inimaginabil, ubicuu, cel care este cauza ascunsa si insesizabila a realului si irealului. Din ou - povesteste mai departe textul - a aparut mai intai Absolutul Brahma, epifanie spirituala a principiului germinativ originar, apoi s-au ivit, pe rand, alti zei, in serie pana la Purusha-Praj apari, al carui suflet nu se poate masura si pe care il cunosc toti inteleptii. Tipologic, Mahabharata prezinta, totusi, o geneza tarzie, fiindca daca urcam in timp, ajungem la foarte cunoscuta cosmogonie embrionara din Rig Veda X {ibid., pp. 48), potrivit careia la inceputul lumii s-a zamislit un embrion de aur, plutind pe apele cosmice, din care se nascu apoi Unicul zamislitor al tuturor celor ce exista, marele Prajapati, cu care ne-am mai intalnit.
Un popor obsedat de imaginea sublima a Soarelui rasarind din ape, cum a fost cel egiptean, a ajuns aproape firesc la actul de venerare a oului cosmogonic, desi miturile in aceasta privinta sunt destul de intortocheate, fiind, prin ele insele, un indiciu al sincretismelor timpurii prin care a trecut credinta vechilor egipteni. Manfred Lurker (Divinitati si simboluri vechi egiptene, ed. rom. 1997, pp. 124-l25, respectiv 135-l36) mentioneaza oul ascuns din Cartea Mortilor, nascut in mlastini ca apanaj al marelui flecar. Identitatea zeului nu este bine cunoscuta, fiindca poate fi vorba de Amon sau de Geb, zeul pamantului, dar la fel de bine zeul flecar poate sa fie Ptah - pentru cosmogonia din Memfis, locul unde se consacrau faraonii - mestesugarul lumii (echivalent grecului Hephaistos), reprezentat in chip de olar faurind oul cosmic al inceputurilor, din care se va naste Soarele, Ra (in cartea lui Manfred Lurker, imaginea se afla la p. 136). Intereseaza aici si legatura dintre creatia cosmogonica embrionara, ovoidala si cuvant, ceea ce confirma stravechea imagine - cu care ne-am intalnit peste tot in India - a cosmogoniei ca diseminare. De altfel, s-a si spus in repetate randuri ca relatarea cosmogoniei lui Ptah (din Memfis), care creeaza lumea prin inima (spirit) si limba (cuvant) este cea mai spiritualizata pana la crearea lumii din Verb divin in Vechiul Testament ebraic. La fel de adevarat este insa si faptul ca povestea cosmogonica a faurarului Ptah nu este singura pe care o acrediteaza Egiptul, tara a unei culturi si mitologii ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Oul Cosmogonic
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!