Originile imperiului roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In 112 d. Hr puteai calatorii din Scotia pana-n desertul Sahara si sa ramai in Imperiul Roman. Avand in vedere tehnologia si dupa doua mi de ani noi inc-a incercam sa unim Europa sub un singur guvern putem spune ca Imperiul Roman este unul dintre cele mai mari realizari ale omului. Romanii au luat imperiul lor sub un singur guvern, o moneda si-o singura limba in tot imperiul-un lucru pe care politicienii de azi pot doar sa-l imagineze.

Romanii au inventat cimentul, geamurile de sticla, cupola, incalzire centrala, blocuri de locuinte, sanatate publica, bai publice, spitale, un sistem postal, o brigada de pompieri, serviciul social si comertul international. Drumuri romane apeducte romane si cladiri exista si azi.

Latina-limba materna a romanilor este la baza majoritate a limbilor europene ca: italiana, spaniola franceza si engleza. Latina este predata in multe scoli chiar daca este o limba moarta de secole.

Dovezile arheologilor arata ca inceputul Romei se afla aproximativ prin anii 1600 i. Hr ca o adunatura de casute rotunde din lemn pe cele sapte coline aflate langa raul Tiber la granita dintre Etruria in centrul Italiei.

Prima legenda este ceea spusa de poetul roman Virgil prin poezia Aenid, in care spune ca romanii sunt urmasii unui mare razboinic troian pe nume Aenas.

O alta legenda spusa de istoricul Livy in sec I i. Hr descria cum Roma a fost construita de soldatul fermier Romulus in 753 i. Hr. Despre Romulus si fratele s-au geaman Remus se spune ca au fost crescuti de-o lupoaica si ca au fost fii zeului Marte (zeul razboiului). Legenda spune ca atunci cand au devenit adulti s-au asezat in locul unde au fost gasiti de lupoaica. Remus a fost ucis de fratele sau Romulus.

Asezarea construita de ei a fost numita Roma dupa Romulus.

Oricare dintre cele doua legende de mai sus ofereau romanilor o istorie mai romantica decat cea descoperita de arheologi Roma antica a fost un regat pana-n 509 i. Hr cand nobilii l-au gonit pe raul rege Etruscan, Tarquin cel Mandru. Tarquin s-a intors si daca nu era Horatius pe pod Roma a fi cazut. Singura cale in Roma era un pod mic pe care niste ingineri incercau sa-l darame, podul era aparat de trei soldati care trebuiau sa apere podul de Tarquin, doi din soldati au fugit astfel ramanand unul singur soldat Horatius Cocles a ramas pe pod sa se bata pana la prabusirea acestuia.

Roma a devenit republica si a fost condusa de doua consuli selectati de senatul (parlamentul Imperiului Roman) in fiecare an. Si alti oficiali guvernamentali erau alesi si cand mandatul lor se termina deveneau membri pe viata-n senat. Senatul conducea guvernul si-i sfatuia pe consuli. Problemele politice erau discutate in senat si legile erau aprobate sau respinse de populatie in adunarile lor. Un tanar roman dintr-o familie bogata s-ar putea astepta sa faca armata pana la varsta de trei zeci de ani cand ar putea participa la alegeri sa devina quaestor. Daca ar castiga ar intra-n senat unde ar ajuta la conducerea trezoreriei. La ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Originile Imperiului Roman
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 269 cuvinte
Nr caractere:
5 926 caractere
Marime:
11.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
romani, imperiu, origini
Predat:
la gimnaziu
Sus!