Orientul Antic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primele state in Orientul Apropiat

Mesopotamia a oferit multiple zone geografice ce au permis folosirea resurselor naturale. Trecerea de la primele sate la aglomerari urbare a avut loc in miilenile VIII-IV. In perioada mileniului al VI-lea putine zone au fost locuite.O schimbare neobisnuita intervine in cursul mileniului III: albia Eufratului se diminueaza si odata cu acestea numeroase canale dispar, ceea ce va determina ca populatiile private sa se concentreze pentru a da nastere oraselor. Documentele cuneiforme ne dau cateva indicatii ale peisajului. Orasul este inconjurat de plantatii si gradini. Printre marile orase retinem pe cel numit Eridu, Uruk si Ur. Cresterea numarului de aglomerari urbane este considerabila: de la 18 pentru perioada cuprinsa intre1500 si 3400, 108 pentru cea dintre 3300 si 3100! Populatia a putut fi evaluata de aproximativ 40 000-50 000 de locuitori. Incepand cu mileniul al III-lea, asistam in aceste centre urbane la separarea si institutionalizarea puterilor politice si a celor economico-religeoase.

Cea dintai mare civilizatie a antichitati s-a construit in zonele vailor fertile ale Mesopotamiei, tara care are 1000 de kilometri lungime si o latime de 400 de kilometri. In mod direct, influenta aceasta a fost net predominata. Termenul de ,,civilizatie Mesopotamiana" este un termen generic. In realitate, Mesopotamia a insumat contributiile civilizatorice si culturale a trei popoare distincte. Cel mai vechi, sumerienii, au ocupat sudul tarii de-a lungul coastei golfului Persic. In consecinta, se impune si folosirea terminologii nuantate.

Prima data Mesopotamia s-a numit Campia lui Sinar, apoi Babilonia si in cele din urma Mesopotamia, adica ,,Tara dintre rauri" pentru ca fluviile Tigru si Eufrat trec pe langa dansa. Acum se numeste Irak si are capitala la Bagdad.

Egiptul Antic

Valea fertila a Nilului, de o lungime de 1200 km, nu reprezinta decat o portiune cultivabila de 1 sau 2 km. Pe acest spatiu verde se va derula aproape toata istorea Egiptului. Schema trebuie nuantata pentru perioada primelor sate. Pentru acestea sa folosit patru tipuri de ,,nise ecologice". Supuse in permanenta schimbarilor climatice, valea Nilului si marginile ei au oferit doar posibilitatea unor habitate temporare. Fregvent este cazul primelor sate, cat si al siturilor de la Nabta Playa, Faizum si Merimde. Hierakonpolis este unul din rarele orase datind din mileniul al IV-lea vor supravietui pana in epocile istorice. In limba egipteana veche exista cuvinte diferite pentru a distinge satul de oras. In ceea ce priveste constructia acestora, ea a fost realizata in ambele cazuri din caramizi facute din lut si uscate la soare. S-a pastrat totusi orasul Kahun, care purta in antihitate numele de Hetep-Senisrit. El se intindea pe o lungime de 300 pana la 400 de metri si era inconjurat de un zid de incinta. Delimitat pe cartiere, avea numeroase stradute ce iconjurau case moderne. Acesta este unul din marile exemple din perioada Imperiului de Mijloc.Din orasul Tel el-Amarna, datat din perioada Imperiului Nou, s-a pastrat pana astazi doar un zid de caramizi, cu o lungime de 2 metri. Acest oras se intindea pe o suprafata de 9 km lungime si 1 km latime.

Civilizatia Egiptului antic lasa impresia unei lumi inchise. Inconjurat din toate partile de frontiere naturale, Egiptul parea destinat sa fie izolat de restul omenirii. Resursele sale naturale l-au incurajat sa manifeste tendintele autarice. Elementele de cultura straine pe care le-a primit de-a lungul secolelor din Nubia, Libia, din Orientul Apropiat. Egiptul nu s-a lasat dominat de ele. La aceste aspecte se mai adauga o alta impresie pe care o lasa civilizatia si cultura egipteana, ceea de omogenitate, de uniformitate si de un anumit fel de imuabilitate, in care schimbarile petrecute au avut totusi loc in cadrul acelorasi forme.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orientul Antic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 049 cuvinte
Nr caractere:
9 944 caractere
Marime:
15.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
orient antic, mesopotamia, Egiptul Antic, orient
Predat:
la gimnaziu
Sus!