Organizația Șoimii Patriei

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul de invatamant in regimul comunist era cu totul diferit fata de ceea ce exista in prezent. ,,Soimii Patriei", ,,Pionierii" si ,,UTC-istii" erau categoriile in care era cuprins obligatoriu fiecare elev. Tinerii erau indoctrinati in spiritul Partidului Comunist Roman.
Elevi in uniforme, sali de clasa cu poza tovarasului deasupra catedrei, manuale unice, abecedare cu texte patriotice, sesiuni de munca pe camp, indatoriri si obligatii pentru copii, inca de la intrarea in gradinita. Asa arata sisemul de invatamant romanesc in vremea regimului comunist. Pe vremea lui Ceausescu anul scolar era impartit in trei trimestre. Invatamantul era structurat in ciclu primar (clasele I-IV), gimanziu (clasele V-VIII), treapta I de liceu (IX-X) si treapta a doua de liceu (clasele (XI-XII). Dupa clasa a VIII-a elevii sustineau examen de admitere la liceu. Pentru a intra in clasa a XI-a de liceu, elevii sustineau un nou examen: treapta I. Cine nu trecea "treapta", nu putea continua cursurile la zi la liceu si urma o scoala profesionala. Anii de studiu in liceu se incheiau cu examenul de Bacalaureat. Dupa Bacalaureat urma facultatea, unde putini dintre elevi aveau acces, dat fiind numarul redus de locuri. La finalul studiilor, tinerii primeau o repartitie pentru un loc de munca, de cele mai multe ori departe de casa. Portretul elevului socialist arata ca un sociopat mioritic indragostit lulea de tara si partid, care, in loc sa invete carte, isi consuma timpul in adoptarea de "atitudini" si "comportamente" care sa glorifice poporul, natia si societatea. Pentru a-si dovedi atasamentul la cauza la care e impins sa adere, el este dispus sa "munceasca" de mic (in uzina sau la ateliere) si sa participe cu abnegatie la "actiuni patriotice". Luand model de la chinezi si coreeni, Nicolae Ceausescu a militarizat invatamantul. Copiii erau inregimentati in sistemul de invatamant si organizatiile comuniste inca de la varsta de 4 ani. ,,Soimii patriei", ,,Pionierii" si ,,UTC-istii" au fost create de comunistii care doreau o societate ideala, supusa regulilor si indatoririlor. Menirea organizatiilor era de a creste copiii "croiti" pe masura omului nou. 
Dupa gradinita, pana la 14 ani, elevii intrau in alta organizatie, ,,Pionerii". Intrarea in randurile pionierilor se facea in clasa a II-a. Cei mici erau primiti in randurile organizatiei de colegii lor mai mari, din clasa a IV-a, iar intrarea se facea sub juramant: ,,Eu, (numele si prenumele), intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor". Pionerii aveau si eu uniforma: nelipsita cravata rosie cu inel, camasa alba, fusta sau pantaloni negri. Odata cu intrarea la liceu, copiii deveniti adolescenti intrau in ,,Uniunea Tineretului Comunist". Nu orice elev de liceu ajungea insa in UTC. Puteau deveni membrii elevi din clasa a VIII-a, cu merite deosebite la invatatura, iar in clasa a IX-a si a X-a puteau fi primiti si cei mai slabi la invatatura. Odata admis in UTC, un elev trebuia sa accepte regulile si indatoririle ce i se cuveneanu. Cei care nu se comportau conform cerintei de partid riscau excluderea. Pentru un licean din vremea lui Ceausescu, excluderea din UTC insemna excluderea de la viata sociala, marginalizarea si monitorizarea intensa de catre informatori. Excluderea din UTC se facea, de cele mai multe ori, printr-un proces la nivelul organizatie si era consecinta a unei fapte grave.
Elevii aveau uniforme unice pe tara. Printre indatoririle prescolarului comunist (in 1977 ia fiinta organizatia "Soimii patriei"), obligat si el sa poarte un costum special (pantaloni albastri, camasa portocalie, cravata triunghiulara si palariuta albastra), se numarau intonarea imnului "Soimilor patriei" si a imnului de stat "Tricolorul", atat la venire, cat si la plecare. Pe langa cantecele si poeziile specifice varstei, "soimii" erau invatati sa isi dea viata pentru patrie si pentru partid, intrucat copilul apartinea, inainte de orice, familiei patriei. In gimnaziu se facea de garda la drapel, iar elevul de serviciu verifica numerele matricole si uniformele. Ca si in cazul soimilor, pionerii intonau imnul lor. Pioneria era intemeiata pe codul onoarei ("pe cuvant de pioner", "onoarea detasamentului"), dar se baza si pe delatiune, cultivata de la varstele prescolare. 
Cuplul Elena si Nicolae Ceausescu se foloseau de copii pentru a arata "stalucirea" regimului In liceu, elevii incercau tot felul de metode pentru a purta cat mai putin matricola (o prindeau cu scotch si, cu prima ocazie, o dadeau jos de pe brat), isi modificau pe ascuns uniforma (fetele isi scurtau fustele) din dorinta de fronda si de a dobandi o oarecare identitate, alta decat cea de masa, impusa de partid. Elevul trebuia sa aiba in permanenta asupra sa carnetul de elev, un instrument care prevedea indatoririle "fundamentale" ale elevului (sa-si iubeasca tara, sa fie cinstit, bun si drept, sa pastreze avutul obstesc, sa nu frecventeze localurile publice fara parinti). Toate aceste mentiuni trecute in carnet erau obligatii extrascolare, menite sa impuna tinerilor un anumit comportament in spiritul partidului, astfel incat, dupa finalizarea studiilor, acestia sa devina mai usor roboti executanti ai ordinelor Partidului Comunist Roman. Carnetul de elev trebuia semnat de parinti si ingrijit cu sfintenie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia Soimii Patriei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!