Organizarea orașului Constantinopol

Extras din referat Cum descarc?

Constantinopolul a fost un mare ora. .i în acela.i timp capitala Imperiului Roman de Rasarit care a avut o importan.a strategica în toata istoria sa din pricina pozi.iei geografice favorabile. De asemenea, chiar .i numele pe care îl are imperiul, î.i avea originea în vechea denumire greceasca Byzantion1. Astfel, în 324, Constantin cel Mare începe construc.ia pe funda.ia vechiului ora., iar în 3302 este inaugurata noua capitala romana din Orient. Pe lânga importan.a strategica, acesta a fost inima imperiului .i continuatoarea instoriei romane, însa de greci în cea mare parte.
Istoria acestui ora. este mult mai veche, datând înca din 657 i.Hr. în timpul Marii colonizari grece.ti, fiind fondat de coloni.ti din cetatea Megara3. Aceasta era situata de-a lungul Bosforului, la limita dintre Asia Minor .i Europa fiind singura cale de acces care facea legatura dintre Marea Neagra .i Marea Marmara. În acest fel, cetatea era protejata în trei par.i de apa, iar cu defensiva naturala de partea ei, aceasta era aproape impenetrabila. Legenda spune ca Byzas sau Byzantos ar fi fondat aceasta a.ezare dupa ce s-a consultat cu Oracolul de la Delphi care i-a spus ca va gasi locul potrivit „vizavi de orb”. Pe moment nu a în.eles la ce s-a referit oracolul însa când a ajuns în zona Bosforului a vazut pe malul asiatic al stramtorii ora.ul greceasc Calcedon. Întemeietorii lui nu au luat în considerare pozi.ia strategica mai buna a peninsulei delimitate de golful numit Cornul de Aur care era situat la doar 3 km.
În privin.a acestei ceta.i a avut cuvinte de lauda .i Cassius Dio despre Bosfor .i cornul de aur (Senatorul .i istoricul ... a descris geografia regiunii în contextul asediului lui Septimius Severus asupra ceta.ii Byzantion între 194 si197 d. hr) "(Byzantion) este situat cât se poate de avantajos fa.a de ambele continente .i de marea care se întinde între ele .i dispune de aparare temeinica atât prin adapostul pe care îl ofera uscatul, cât .i prin dispunerea Bosforului. Caci ora.ul este construit pe teren înalt, care se avânta pâna departe în mare; iar apa ei, navalind dinspre Euxin (Marea Neagra) ca un torent de munte .i aruncându-se asupra limbii de pamânt, se abate acolo în parte spre dreapta, formând golful .i porturile, dar majoritatea suvoiului curge cu mare viteza pe lânga ora., catre Propontis (Marea Marmara)... Natura periculoasa a Bosforului s-a aratat un aliat peste masura de eficient pentru bizantini. Porturile din ziduri au fost închise cu lan.uri, iar digurile lor poarta turnuri departe pe ape, de ambele par.i, facând imposibila apropierea inamicului. Într-un cuvânt, Bosforul reprezinta unul dintre cele mai mari avantaje pentru locuitori; caci este absolut inevitabil ca, odata ce ai fost prins de curent, sa nu te treze.ti aruncat la .arm, indiferent de ce ai face. O situa.ie foarte mul.umitoare pentru prieteni, dar cât se poate de nefericita pentru du.mani"4.
Vazând imediat poten.ialul strategic, Constantin cel Mare5 l-a fortificat construind un zid de aparare , lung de 3km; în spatele acestuia, la o distan.a aproximativ de 1500 m, Theodosiu al II - lea construie.te la rândul sau în 413, un alt zid, lung de 7 km6. Astfel fortificat dinspre uscat .i aparat din 3 par.i de mare, Constantinopolul a .inut piept invaziilor timp de un mileniu. Alegerea locului noii capitale a Imperiului Roman de catre Constantin a fost în acela.i timp .i una practica, deoarece Roma se afla la o distan.a prea mare de frontierele rasaritene ale imperiului, cele mai amenin.ate de per.i sau de neamurile migratoare. De.i se afla într-un spa.iu grecesc, ora.ul a adoptat o organizare de tip roman, prin amenajarea urbanistica .i stilul monumentelor sale, prin administra.ia .i limba sa oficiala, astfel capatând supranumele „Nova Roma” sau Noua Roma. În aspectul general al ora.ului exista ni.te coinciden.e cu capitala originala. Asemenea Romei, Constantinopolul este construit tot pe 7 coline .i era împar.it tot în 14 sectoare. Asemenea Romei, noua capitala fusese prevazuta .i înfrumuse.ata de Constantin .i urma.ii sai cu 4 pie.e principale, cu forumuri, palate administrative, apeducte, cisterne subterane,
terme, coloane cu statuile împara.ilor, arcuri de triumf, hipodrom .i biblioteci. De asemenea, au fost construite numeroase cai de acces .i porturi, cele mai importante fiind: Poarta de Aur, Por.ile militare, Portul lui Theodosiu .i cel al lui Iulian. Nenumarate statui, busturi, capiteluri .i coloane, frize .i basoreliefuri de marmura fusesera aduse - din ordinul lui Constantin - din toate provinciile imperiului. Ora.ul se întindea pe o suprafa.a de aproximativ 13 km , cu un perimetru de 15 km. În timpul lui Iustinian popula.ia depa.ise cifra de un milion locuitori. Mai târziu, epidemiile, foametea .i distrugerile cruciatilor (în 1204), au facut ca popula.ia sa scada considerabil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea orasului Constantinopol.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Banescu Nicolae, Istoria Imperiului Bizantin vol I, editura Anastasia, Bucuresti, 2000.
2. Brezeanu Stelian, O istorie a Imperiului Bizantin, editura Albatros, Bucuresti, 1981.
3. Drimba Ovidiu, Istoria culturii si Civilizatiei vol. IV, editura Vestalia, Bucuresti, 2004.
4. Gary Earnest, Dio’s Roman History, Harvard University Press, London, 1965.
5. Lung Ecaterina, Istoricii si politica la inceputurile Europei medievale, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2001.
6. Procopius, The Buildings, published in the Loeb Classical Library, 1940.
7. Zahariade Mihail, Marculet Vasile, Byzantium-Constantinopolis, editura Sfantul Ierarh Nicolae, Braila, 2015.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!