Organizarea Interna a Lagarelor Naziste

Extras din referat Cum descarc?

Heinrich Himmler impreuna cu cele doua instrumente ale politicii interne, subordonate lui: politia cu toate ramificatiile ei si SS-ul, a stapanit si condus intregul sistem al lagarelor de concentrare naziste. In acest sens Gestapo-ul se ocupa de aprovizionarea cu detinuti a lagarelor, in timp ce SS-ul avea in sarcina supravegherea, controlarea si exploatarea lor intensiva. Organizarea si conducerea tuturor lagarelor din Germania se realiza de la Berlin, sub autoritatea Oficiului central economico-administrativ al SS-ului, aflat sub conducerea lui Oswald Pohl.
Sistemul de functionare al lagarelor s-a bazat pe ierarhizarea clara a functiilor membrilor SS si pe delimitarea atributiilor si indatoririlor acestora. Astfel lagarele erau organizate in divizii si sectii, fiecare dintre acestea indeplinindu-si propriile sarcini intr-un mod cat mai riguros.
Prima Divizie era reprezentata de Comandament. Acesta era condus de comandantul lagarului si de adjunctul sau. Comandantul, un ofiter SS avand in general gradul corespunzator celui de locotenent-colonel sau de maior, coordona activitatea de conducere in toate diviziile si organizatiile interne. Era raspunzator de toate documentele secrete cu privire la administrarea lagarului, care erau semnate de mana sa, aflandu-se in subordinea inspectorului de lagare de concentrare. Comandantul asigura conducerea superioara a lagarului in conformitate cu ordinele si directivele directiei centrale a lagarelor de concentrare. Comandamentul era alcatuit din unitati de conducere , avand rolul de organizare al personalului lagarului. Aceasta divizie avea in subordine mai multe sectii si unitati organizatorice: 
Serviciul de securitate era responsabil cu pastrarea ordinii in lagar, pazirea bunurilor, a cabinelor si atelierelor de lucru. Paza detinutilor era la inceput asigurata de politisti bavarezi, carora li se alaturau politisti SS-isti auxiliari. Incepand cu anul 1934 s-au constituit unitati speciale pentru paza, ai carui membri erau recrutati din randul tinerilor SS-isti care nu facuse inca armata si dintre cei care isi indeplinise stagiul militar. O data cu cresterea numarului de detinuti internati in lagarele de concentrare, paza a fost cedata formatiunilor SS inarmate, instruite militareste si subordonate lui Himmler, denumite formatiunile ,,Cap de mort". 
Serviciul comunicatiilor raspundea de buna comunicare dintre lagar si autoritati, realizata prin diferite mijloace: radio, telefon, telegraf, scrisori din hartie. Aceasta sectie se ocupa si de cenzura scrisorilor trimise din lagar si de raspunsul acestora, dar si de problemele ideologice, cum ar fi difuzarea principiilor national-socialiste. 
Serviciul de transport asigura nevoile din lagar in domeniul transporturilor, atat in favoarea personalului SS, cat si in favoarea detinutilor.
Serviciul de arsenal se ocupa cu depozitarea in bune conditii a armelor necesare personalului lagarului, cu intretinerea si reparatiile necesare acestora.
Cantinele erau separat organizate: o cantina exclusiv pentru personalul SS si alta pentru detinuti. La inceput detinutii primeau masa pe baza unor tichete, emise in functie de contul in numerar detinut, insa cu timpul ei nu au mai avut acces la astfel de conturi, primid cu totii aceiasi masa in fiecare zi. 
A doua divizie era reprezentata de Sectia Politica. Extrem de importanta, ea se ocupa de tot ceea ce privea soarta detinutilor. Trebuia sa descopere activitatile clandestine, formarea nucleelor de rezistenta, adunarile cu caracter politic, incercarile si planurile de evadare sau contactul cu exteriorul. Pentru acest lucru se recrutau iscoade din rindurile detinutilor, care in urma informatiilor predate, erau recompensate prin acordarea unor avantaje. Interogatoriile desfasurate in incinta sectiei trezeau sentimente infioratoare detinutilor, deoarece acestea se incheiau adesea cu lichidarea celui intervievat. Tot ea raspundea de internarea detinutilor si de eliberarea lor, cat si de circulatia documentelor de la si catre Gestapo. Pentru fiecare detinut exista un dosar in care erau mentionate: bibliografia, motivul arestarii, categoria, masurile disciplinare, etc. Sectia politica avea mai multe subsectii care se ocupau fiecare de cate un aspect al vietii detinutilor. Fiecare dintre aceste subsectii era condusa de un gradat SS, in subordinea carora se aflau secretari si interpreti alesi din randurile detinutilor. Sectia politica era de fapt o sectie a Gestapoului, care trebuia sa supravegheze nu numai comportamentul detinutilor, ci si pe cel al personalului SS.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Interna a Lagarelor Naziste.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!