Orasul Onesti

Extras din referat Cum descarc?

La poalele Carpatilor Moldovei, in bazinul inferior al raului Trotus, se intinde Depresiunea Tazlau-Casin, sau depresiunea Onestilor. 
Orasul Onesti este amplasat la locul de intalnire a Trotusului(158 km) cu cei mai importanti afluenti ai sai: Casinul(45 km), Oituzul(57 km) si Tazlaul(85 km).
Este asezat la o convergenta de drumuri in patru directii principale:
-spre Brasov, via Targu-Secuiesc, prin pasul Oituz, spre Targu-Ocna(cu o ramura spre Slanic), Comanesti(cu o ramura spre Moinelsti) si Miercurea Ciuc prin pasul Ghimes spre Bacau, prin depresiunea subcarpatica Tazlau(cu o ramura spre Moinesti), spre Adjud, pe valea inferioara a Trotusului
-este asezat intr-o zona bine populata;
-este asezat intr-un relief format dintr-un ses, cladit din pietrisuri de gresie, in patura groasa, acoperite cu luturi, constituit din doua tersasen una mai inala si una mai joasa.
Coordonatele geografice ale municipiului Onesti sunt 46? 13'N (latitudine nordica) si 26? 47'E (longitudine estica), la circa 60 km SV de municipiul resedinta Bacau.
Clima este temperat-continentala, temperaturile fiind cuprinse intre -25 grade Celsius, pe timpul iernii, si +35 grade Celsius, pe timpul verii. Vegetatia este specifica zonei temperat-continentale: conifere, foioase, plante urcatoare dar si plante rare care se afla in rezervatia naturala "Perchiu".
In 1952, pe 21 august, s-a inregistrat la Onesti o temperatura maxima absoluta de 
+37,8 grade celsius.
Pe 20 februarie 1954, s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura - 27 grade celsius.
Altitudinea cea mai coborata, de 180 m, se inregistreaza in partea de sud-est a orasului, pe valea Trotusului, iar cel mai inalt punct de 240 m, in sud-vest, la poalele dealului Cuciur.
Raul Trotus are o lungime de 162 km si izvoreste din Muntii Cicului, la cativa kilometri de localitatea Fagetel. Are un debit anual de 28 m patrati/sec., latimea apei atingand limita MAXIMA DE 70M, iar largimea albiei 350 m. In dreptul municipiului Onesti, primeste pe partea stanga, ca aflueant Tazlaul(85 km), iar in partea dreapta raul Oituz(95,5 km) si raul Casin(45km).
Municipiul Onesti este astazi un oras modern, cu locuitori ce stapanesc diferite meserii, cu un inalt grad de cultura si civilizatie
Orasul Onesti s-a construit in sase etape distincte.
Prima etapa 1952-196, s- construit pe vatra fostului sat Onesti, cartierul tineretului si Casin, axat pe doua bulevarde, b-dul Republicii si b-dul Oituz, cu o orientare convergenta spre nord-est, la podul de peste Casin, de unde, in continuare, se face legatura cu gara feroviara.
Etapa a doua 1961-1965, s-a construit primul nucleu masiv, in b-dul Oituz- loecuinte, unitati comrciale, spital, unitati de invatamant- si s-a realizat legatura dintre cartierele din prima etapa cu sectorul Piata Centarala si b-dul Republicii.
In etapa a treia 1966-1970, a reprezentat un proces de compactare in intervalul dintre raurile Casin, Trotus si Oituz si o crestere a orasului pe verticala. Un moment important il marcheaza conturarea centrului, prin constructia casei de Cultura si a hotelului Trotus.
In etapa a patra 1971-1975, s-a continuat extinderea orasului spre sud-vest, in lungule tersaei inferioare a Casinului, cu ansambluri de blocuri si s-au facut amenajari pentru deschiderea lucrarilor din cartierul Marasesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Orasul Onesti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!