Omul - Lucian Blaga

Extras din referat Cum descarc?

"Omul spre deosebire de animal, nu exista numai intru imediat si pentru securitate, ci si in alt orizont: intru mister si revelare . Omul <<creeaza>> pentru a revela un mister ...Cu aceasta am intrat insa iarasi in zone liminare si chiar in cetoase regiuni de dincolo,adica in tinuturile de mare densitate ale misterului". 
In aceasa directie, exista doua coordonate esentiale care vor sustine conceptia filosofica blagiana: expresionismul si fondul folcloric autohton, din care el va explora mai ales adancimile nebanuite, invaluite in ceturile misterelor , ale bocetelor , ale descantecelor, ale eresurilor care l-au atras atat de mult si pe Eminescu. Intrate succesiv in intimitatea gandirii blagiene, a gandirii poetice si a sensibilitatii lirice, ele se vor contopi si suda intr-un univers armonios, unitar si coerent.
Prima coordonata: autohtonismul- element esential in cultura majora este explicat de Lucian Blaga ca specific national si poate mai mult decat atat, pentru ca "creatorul de arta este iremediabil legat de etnie prin matricea stilistica, sau mai precis, prin unele categorii abisale modelatoare , care intra constitutiv si in opera de arta. Artistul care va crea din profunzimile matricei stilistice ce-l leaga nu voit, ci fatalmente, de etnie are libertatea de a-si alege orice subiect." 
Pentru Lucian Blaga, etnicul depaseste sensul de specific national al samanatoristilor si poporanistilor, el are o valoare trascendenta, e o metafora. Uneori poetul isi cladeste pur si simplu un univers legendar din materiale traditionale: legende, mituri, magie populara ca in poeziile: Biblica, Ioan se sfasie in pustie, In munti. 
Radacinile poeziei filosofice, profund metafizice blagiene sunt acestea, usor de recunoscut autohtone, dar ele vor accede spre subtilele experiente expresioniste, pentru a primi apoi extensie universala.
A doua coordonata, expresionismul, reprezinta regasirea de sine a lui Lucian Blaga in ideologia artistica generala a miscarii . Expresionismul sau nu se dezvolta sub influenta expresionismului german, ci este confluenta, intalnire a sa cu experienta teoretica a acestei miscari . 
Prin caracteristicile originale ale conceptiei sale filosofice, Lucian Blaga se disociaza de expresionismul german , de Georg Trakl si Georg Heyn, dar are confinii cu austriacul Rainer Maria Rilke, pe care l-a admirat, l-a tradus si caruia i-a dedicat poemul Poetul .
Melania Livada in studiul Initiere in poezia lui Lucian Blaga considera ca poetul" ar fi fost expresionist si fara expresionismul german, prin propriul lui fond spiritual si prin puternica lui inclinatie pentru absolutul expresiv . Sa consideram cele doua izvoare ale sale mitul si misterul, substantiale, in genere, si poeziei ezpresioniste germane. Acestora le-a consacrat nu numai metafore si interpretari poetice, dar un intreg sistem filosofic, o constructie ideologica organica si omogena, asa cum nu gasesti la nici unul din reprezentantii expresionismului." 
Blaga este expresionist in intreaga lui creatie, dar notele caracteristice se intensifica mai ales incepand cu al treilea volum In marea trecere , apoi Lauda somnului si mai ales La cumpana apelor unde, cu poezia Boala, isi face intrarea in universul poetic un principiu expresinist al refuzului citadismului , al apocalipsei lui . Prin poeziile din acest volum Sta in codru fara slava , Din adanc , Rune e.t.c. Lucian Blaga se desprinde de confratii sai - poetii expresionisti germani- fiind un expresionist sui - generis, atingand culmea unui expresionism metafizic pe care ceilalti nici nu-l intrezareau.
Poezia Sta in codru fara slava este exact punctul de intalnire a explorarii autohtonului cu ideea expresionismului metafizic si reprezinta rezultatul sensibil si concentrat ca expresia stilistica al unei jelanii individuale, ale carei trairi sunt proiectate insa intr-o perspectiva cosmica. Lamentatia, invaluita metaforic, se desfasoara pe fundalul vast al lumii , al universului .
" Sta in codru fara slava 
mare pasare bolnava
Nalta sta sub cerul mic
Si n-o vindeca nimic,
Numai roua dac-ar bea
Cu cenusa , scrum de stea.
Se tot uita-s sus bolnava 
La cea stea peste dumbrava."
Sentimentul instrainarii de absolut, de cosmic, este exprimat in material mitologic, imprumutat din mitologia biblica, tocmai din nevoia de discretie a poetului.
Poezia aduce in discutie si o obsesie a simbolisticii lui Blaga: pasarea, asa cum fusese prezentata in Pasarea sfanta (" Intruchipata in aur de sculptorul Brincusi") sau in Pasarea, faptura inzestrata cu secrete misiuni si mesaje, dar fiind mai ales simbolul elanului omenesc spre infinit, al nazuintei si aspiratiei spre libertate absoluta .
Octet sau poezie alcatuita din patru distihuri, poezia -o elegie subtila- e o sinteza foarte interesanta a trei elemente fundamentale pentru arta poetica blagiana : simbolul,metafora si revelatia mitica. In cadrul poemului pot fi identificate trei unitati poetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Omul - Lucian Blaga.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!