Noul Imperiu Al Șarpelui Cu Pene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa parasirea principalelor centre de cultura din vechiul imperiu, asezate mai ales in regiunile raurilor Usumacinta si Motagua, civilizatia maya emigreaza mai ales spre tarmul Atlanticului, unde intemeiaza asezarile Chichen-Itza si Uxmal, si spre Oceanul Pacific, unde pune baza oraselor Antigua, Atitlan si Amatitlan.

Mai intai cultura maya trece printr-o perioada de declin, care se asocieaza cu unele influentele civilizatiilor vecine si cu o orientare catre militarism si razboi a noilor centre.

Dupa o perioada de relativa independenta se produce o importanta migratiune a toltecilor, care cuceresc cele mai importante centre maya din Yucatan. Episcopul Diego de Landa, a carui lucrare, Relacion de las cosas de Yucatan se afla printre cele mai comprtente surse spaniole cu privire la istoria maiasilor, arata: Indienii cred ca un mare senior, numit Kukulcan (Sarpele cu pene), domnea impreuna cu cei din neamul Itza, care s-au stabilit la Chichen Itza. Cronicile arata ca ocuparea orasului Chichen-Itza de catre indienii itza a durat peste doua secole. Unele surse maya vorbesc si de o tripla alianta intre Chichen-Itza, Mayapan si Uxmal.

Asadar noul imperiu maya isi muta centrele de cultura catre nord de la Uaxactun, Tikal, Pelenque si Quirigua la Chichen Itza, Mayapan si Uxmal, si adopta elemente toltece in cultura sa, cel mai important fiind adorarea lui Quetzalcoatl-Kukulcan. In perioada noului imperiu al, Sarpelui cu pene, orasele maya devin adevarate cetati; ele nu se mai construiesc in camp deschis ci pe insule asezate in mijlocul lacurilor, in zone deluroase sau impadurite, sunt inconjurate de palisade, iar unul dintre ele era chiar aparat de un gard viu de maguey. Fernando Cortez descrie: Orasul se gaseste pe o stanca ridicata, avand intr-o parte un lac mare, iar in cealalta parte un rau adanc ce se varsa in acest lac. Nu exista decat o singura intrare accesibila si totul este inconjurat de un sant foate adanc, in spatele caruia se afla o palisada pana la inaltimea pieptului. Dincolo de palisada se ridica un gard din scanduri foarte groase, inlt de doua toaze (circa 3, 90m), cu mici ferastruici pentru lansarea sagetilor. Turnuri de panda se inata cu 7 sau 8 picioare (2, 27-2, 40 m) deasupra zisului gard, iar pe alte turnuri sunt ingramadite pietre menite sa serveasca la aparare. Astfel, o clasa conducatoare straina impune un cult strain si un nou mod de viata vechilor maiasi din Yucatan si din regiunea muntoasa a Guatemalei.

In perioada influentei toltece si, mai tarziu, sub dominatia azteca, s-au produs cateva revolte si miscari de independenta ale unor orase maya.

Cea mai insemnata a fost cea din Mayapan, condusa de Hunac Ceel, devenit mai tarziu erou national al poporului maias. Mayapan, principalul oras din Yucatan, a exercitat o puternica influenta politica si religioasa asupra intregii regiuni, reunind la un moment dat 12 cetati maya sub hegemonia lui. Sfarsitul hegemoniei orasului Mayapan a grabit ocuparea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Noul Imperiu Al Sarpelui Cu Pene
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 075 cuvinte
Nr caractere:
5 103 caractere
Marime:
6.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!