Notiuni Generale despre Evolutia Culturala - Mitul Hesiodic al Varstelor

Extras din referat Cum descarc?

Hesiod a fost al doilea poet grec dupa Homer, si a trait in Beotia, orasul Askra, in secolele VIII - VII i.e.n. Se cunosc foarte putine date cu privire la viata poetului, singurul lucru de mentionat fiind acela ca a trait mai ales ca agricultor. Numele sau adevarat nu ne este cunoscut, Hesiod fiind doar un supranume al acestuia. 
Opera sa cuprinde poemul didactic Munci si zile, poemul scurt Scutul si lucrarea sa principala, intitulata Theogonia, toate purtand specificul recitarilor rapsodice.
Poemul Munci si zile reprezinta o fidela ilustrare a tranzitiei societatii grecesti spre oranduirea sclavagista de tip clasic, poem ancorat in plina contemporaneitate. Inspirat din munca sa de agricultor, prezinta conceptii despre viata agrara si lucrul campului, imaginea zilelor de munca din viata omului obisnuit, prin prisma cadrului mitic. Munci si zile este de fapt titlul unui calendar agricol taranesc. 
Opera sa cea mai importanta, Theogonia, este o lucrare de referinta in privinta miturilor fundamentale grecesti. Descrie nasterea lumii, nasterea primelor generatii de zei, succesiunea puterii in lumea divina, incheindu-se cu un tablou al binefacerilor ultimului stapan al Olimpului, Zeus. Marele sau poem se dorea a fi o carte de capatai, pentru ca toti oamenii sa inteleaga mersul evolutiei cosmice si istorice, sa cunoasca beneficiile aduse de domnia fiului lui Cronos 
Miturile cosmogonice si antropogonice ale poetului antic reprezinta o prima incercare de sistematizare a unei conceptii religioase despre univers 
In lucrarea de fata ne propunem o modesta analiza a mitului varstelor, expus mai cu seama in opera Munci si zile, unde Hesiod, pentru a explica necesitatea muncii pamantului, abordeaza probleme filosofice complicate, raportandu-se la pacat si pedeapsa.
Din acest mit, Hesiod desprinde o lectie adresata fratelui sau, Perses, precum si celor privilegiati, si anume regii; lectie rezumata in formula: "asculta de dreptate, Dike, nu lasa sa creasca nemasura, Hybris".
Asa cum au existat mai multe neamuri divine, au existat si mai multe varste ale umanitatii. Mitul opune unei lumi divine, in care ordinea este fixata de cand Zeus a biruit, lumea umana, in care se instaureaza treptat dezordinea, sfarsind prin a ajunge de partea nedreptatii, nenorocirii, mortii. Aceste varste poarta numele unor metale si sunt ierarhizate de la cel mai pretios la cel mai putin pretios, de la superior la inferior: aurul, argintul, bronzul si fierul, simbolizand o decadere fatala si ireversibila a umanitatii. Hesiod le mai adauga o a cincea varsta, cea a eroilor, situata intre cea de bronz si cea de fier, marcand o intrerupere in decaderea continua, neamul eroilor fiind superior celui de bronz.
Pentru fiecare din varste, poetul indica, pe de o parte, cum au trait pe pamant, pe de alta parte ce au devenit dupa inchierea vietii umane. V. Goldschmidt considera ca neamurile de metal, dupa sfarsitul existentei terestre, ajung in randul fortelor divine. Astfel oamenii de aur si argint devin demoni, daimones, iar oamenii de bronz formeaza poporul mortilor din Hades. Eroii nu beneficiaza de o asemenea transformare, ramanand eroi si in "viata de apoi" 
Oamenii varstei de aur au trait sub domnia lui Cronos, inainte de Zeus, erau excusiv de sex masculin si traiau in preajma zeilor ca niste fiinte regale ce ignora orice forma de activitate exterioara domeniului suveranitatii Nu cunosc razboiul si nici munca, in aceasta privinta opunandu-se oamenilor din bronz sau fier. Nu cunosc nici macar batranetea, iar moartea era usoara asemeni somnului Pamantul le oferea tot ce aveau nevoie, iar viata si-o desfasurau in dansuri si sarbatori. La Olimpia, un colegiu de preoti ii aduceau jertfe lui Cronos, in fiecare an la echinoctiul de primavara, iar acesti preoti se numesc Regalii, basilai. 
Acestia, dupa ce pier, se transforma in demoni epichtonieni, preluand in lumea de dincolo functiile de phylakes, paznici ai oamenilor, care vegheaza respectarea dreptatii


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale despre Evolutia Culturala - Mitul Hesiodic al Varstelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!