Nicolae Iorga

Extras din referat Cum descarc?

Nicolae Iorga (n. 17 ianuarie 1871, Botosani - d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judetul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician roman. Dupa cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, "rolul lui Voltaire".
Primii ani:
Iorga s-a nascut, ca si Eminescu, Creanga sau Enescu, la Botosani. Inca din scoala primara si-a uimit profesorii cu calitatile sale. In anul in care se stingeau Eminescu si Creanga, Iorga era deja considerat un fenomen. 
Parintii lui Iorga au fost Nicu Iorga, avocat, si Zulnia Iorga (nascuta Arghiropol). Numele de botez este Niculae, acesta fiind si motivul pentru care, in marea majoritate a cazurilor, in timpul vietii s-a semnat N. Iorga. Numele Nicolae apare tarziu si rar din mana sa, fiind covarsitor folosit ulterior, la reeditarea (cenzurata si partiala) a scrierilor sale. Sotia lui Nicolae Iorga a fost Catinca.
Studii:
Dupa studii elementare si gimnaziale in Botosani, termina Liceul National din Iasi in 1888. Absolva Universitatea din Iasi intr-un singur an cu diploma "magna cum laude". Continua studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul (1893) la numai 23 de ani.
Un patriarh al culturii romane
Iorga devine in 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Romane. In 1894, la 24 de ani, obtine prin concurs catedra de istorie la Universitatea din Bucuresti. Din 1911 este membru activ al Academiei Romane. A locuit si scris multi ani in casa de la Valenii de Munte, unde era de altfel si tipografia sa, ,,Neamul romanesc". Din 1922, cursurile de vara de la Valenii de Munte au luat denumirea ,,Universitatea populara N. Iorga", iar casa a devenit muzeu memorial, cu obiecte si mobile care au apartinut savantului. 
Dotat cu o memorie extraordinara, cunostea istoria universala si in special pe cea romana in cele mai mici detalii. Nu este cu putinta sa-ti alegi un domeniu din istoria romanilor fara sa constati ca Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo si a tratat tema in mod fundamental. In timpul regimului comunist opera sa istorica a fost in mod constient ignorata, istoria Romaniei fiind contrafacuta in concordanta cu vederile regimului de catre persoane aservite acestuia. Iorga a fost autor al unui numar urias de publicatii, cel mai mare poligraf al romanilor: circa 1.250 de volume si 25.000 de articole.
Opera sa istorica cuprinde diverse domenii: monografii de orase, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comertului, literaturii, tipariturilor, a calatorilor in strainatate etc. Cateva din publicatiile mai importante: Studii si documente cu privire la istoria romanilor, in 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman in 5 volume (aparuta in limba germana: Geschichte des osmanischen Reiches, 1908-1913), Istoria romanilor in 10 volume (1936-1939). Ca literat, Nicolae Iorga a scris poezii, drame istorice (Invierea lui Stefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfantul Francisc din Asisi si altele), volume memorialistice (Oameni cari au fost, O viata de om, asa cum a fost). In 1903 a preluat conducerea revistei Samanatorul. Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului National Democrat, in anii 1931-1932 Prim-Ministru si Ministru al Educatiei Nationale. Membru al parlamentului in mai multe legislaturi, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii sai politici. In 1894, a castigat prin concurs catedra de istorie de la Universitatea din Bucuresti. A cutreierat marile metropole europene scotocind in arhive documente cu privire la istoria romanilor. A cunoscut aproape toate limbile moderne, iar in multe din ele a si scris. In 1906 a infiintat ziarul ,,Neamul romanesc", unde a scris zi de zi, pana la asasinarea sa.
Multe din piesele sale erau scrise intr-un timp record. Uneori o piesa putea s-o scrie intr-o singura noapte. Frazele erau savante si incarcate cu multa istorie. Una dintre piesele sale jucate la Teatrul National din Bucuresti a fost "Doamna Irimia", prin anii 1931-1932. Profesorul Iorga era prim-ministru si ca toti politicienii era urmarit sa faca anumite greseli pentru a-l compromite. Un grup de "amici" care doreau sa dovedeasca opiniei publice ca Nicolae Iorga nu este "usa de biserica", si poate fi sedus de femei, i-a pregatit o capcana. "Amicii" au atras in "afacerea" murdara pe cea mai mare artista dramatica a timpului, frumoasa Marioara Voiculescu. Aceasta, la "sfatul" complotistilor, ii telefoneaza lui Nicolae Iorga ca doreste mult sa joace rolul principal in piesa. Profesorul este incantat de colaborare. Numai ca eroina noastra "pregatita" ii cere autorului sa vina la ea acasa pentru o serie de discutii pe marginea regiei. Nebanuind absolut nimic rau, accepta invitatia artistei la domiciliul acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nicolae Iorga.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!