Nicolae Balcescu

Extras din referat Cum descarc?

In epoca pregatirii si desfasurarii revolutiei de la 1848, in Tarile Romane, se contureaza un puternic curent de interes pentru istoria nationala, privita ca un izvor al fortificarii luptei pentru libertatea si unitatea nationala.
Necesitatea de a reconstitui istoria poporului roman, de a-i demonstra dainuirea si de a-i lumina perspectivele viitoare, a fost relevata, initial, de catre Florian Aaron, profesor al Colegiului Sf. Sava in anul 1836 si participant al revolutiei de la 1848 in Transilvania, considerat un fondator al stiintei istorice prin lucrarea Idee repede de istoria Printipatului Tarii Romanesti, lucrare ce prevestea conceptia istorica a lui Mihail Kogalniceanu si a lui Nicolae Balcescu: Intr-insa, ca intr-un hrisov sigur, sunt scrise cu slove de aur, drepturile unei natii pentru inceputul, numele si pamantul sau; intr-insa se afla deosebitele acele intamplari si imprejurari care au adus natia in starea aceea de cultura sau de barbarie, de lumina sau de intuneric, de fericire sau de nefericire intru care se afla; si tot printr-insa poate cineva sa indrazneasca a patrunde oarecum si in intunericul viitorului, sa s-apropie cu ideea de soarta ce asteapta pe acea natie. Trebuinta de o astfel de istorie este atat de pipaita si atat de netagaduit, incat natia fara istoria patriei este ca pierduta intre celelalte natii, streina chiar in pamantul sau, necunoscatoare pe drumul pe care a umblat mai inainte si ratacita in calea pe care a apucat acum. Contributia esentiala in directivarea istoriei nationale au avut-o Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu, acesta din urma, inscriind in istoriografia romaneasca o contributie de valoare in sensul romantismului istoriografic.
Evidentiindu-se in diverse domenii, Nicolae Balcescu se impune atentiei biografilor sai ca istoric militant al epocii de adanci framantari a fauririi Romaniei moderne. De altfel si contemporanilor sai Balcescu le apare ca un istoric cu rare insusiri. Ion Ghica observa ca predilectiunea lui Balcescu era mai cu deosebire pentru studiile istorice si ca scria lesne, stilul sau era limpede, strans, nervos si elegant. Importante sunt si aprecierile lui Jules Michelet care vedea in Balcescu un erudit de primul rang si totodata o minte practica foarte dreapta si foarte luminoasa, el ar fi fost marele istoric al tarii sale si fara nici o indoiala unul din conducatorii cei mai intelepti. Personalitate stiintifica originala, Nicolae Balcescu a asimilat sintetic, intr-o conceptie unitara, teze si argumente din cultura istoriografica, economica si politica a epocii, in lumina acesteia analizand problemele romanesti.
Marele merit al lui Balcescu ca istoric este elaborarea unei noi conceptii de abordare a istoriei, considerata o esentiala arma politica, conceptie care contine unele elemente materialiste, reliefand caracterul dialectic al evolutiei istorice, punand in valoare ideea de progres si evidentiind lupta de clasa.
Ideolog si om politic, Nicolae ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Nicolae Balcescu
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!