Neolegionarismul în România după 1990

Extras din referat Cum descarc?

Neolegionarismul si reinvierea societatii civile 3
2. Noua Dreapta 5
3. Actiunile Noii Drepte 8
1. Neolegionarismul si reinvierea societatii civile
Legionarismul si Miscarea Legionara in peisajul vietii politice romanesti, post-revolutionare, incep in primele luni ale anului 1990, cu o emisiune difuzata de TVR, la o ora de varf. Nu este deloc improbabil ca difuzarea materialului sa fie strans legata de expulzarea lui Doru Braia, calificat ca "legionar marcant", in urma celei de-a doua mineriade, din luna februarie. 
Reprimarea manifestatiilor antiguvernamentale, cunoscute sub denumirea "Fenomenul Piata Universitatii", punctul culminant constituindu-l evenimentele din 13-15 iunie(a treia mineriada), a repus pe tapet "problema legionara", de asta data referirea fiind facuta de insusi seful statului la acea ora, Ion Iliescu. Aversiunea lui Ion Iliescu fata de legionarism nu se datoreaza numai educatiei marxist-leniniste primite si care continua sa-i caracterizeze profilul politic. Este vorba de un antagonism structural fata de o miscare politica opusa convingerilor sale politice(comuniste); atitudinea ostila a fostului presedinte Iliescu s-a manifestat in continuare prin demersurile efectuate, incepand cu 17 martie 1992, pe langa Parchetul General pentru incetarea activitatii unor reviste si edituri ("Gazeta de Vest", "Puncte Cardinale" si "Europa") in vederea stabilirii "caracterului de periclitare a ordinii statului de drept" a activitatii acestor publicatii. 
In noiembrie 1993, Parchetul General al Romaniei da solutia de "neincepere a urmaririi penale", intrucat nu s-a depistat nici un pericol pentru statul de drept si ordinea sociala. In "Raportul referitor la indeplinirea atributiilor ce revin, potrivit legii, SRI, pentru realizarea sigurantei nationale, in perioada octombrie 1993 - septembrie 1994", sunt expuse constatarile acestei institutii cu privire la existenta pe teritoriu Romaniei a unor structuri legionare si la desfasurarea unei intense activitati propagandistice(editarea cartilor in care este expusa doctrina legionara, lucrari memorialistice sau apologetice - cu un deosebit de valoros continut sub raport istoric).
Lasand la o parte faptul ca activitatea "structurilor legionare" este asociata cu activitatea structurilor traditionale mafiote(mafia rusa si chineza), cu cea desfasurata de organizatiile extremiste kurde, palestiniene sau japoneze etc., se desprinde o concluzie simptomatica pentru modul in care Miscarea Legionara era perceputa la acea data la nivelul institutiilor autoritatii de stat: "datele obtinute de SRI pun in evidenta ca toate aceste preocupari prezinta un potential pericol antidemocratic si anticonstitutional prin faptul ca unele elemente fanatice sustin necesitatea unui regim totalitar de tip legionar". Avand in vedere ca singura formatiune politica, existenta la acea data, susceptibila de o oarecare apropiere de legionarism(apropiere in plan doctrinar, prin promovarea liniei national-crestine), era "Miscarea pentru Romania" condusa de Marian Munteanu, ulterior avand loc o delimitare neta de linia legionara, atat prin declaratiile facute cu ocazia unor interviuri, cat si printr-un amplu articol publicat in revista "Miscarea", avand in vedere faptul ca, desi in jurul revistelor "Gazeta de Vest" si "Puncte Cardinale" s-au aflat numerosi colaboratori(atat din "vechea garda", cat si tineri preocupati de problemele ridicate), fara a se inregistra din partea acestora manifestari de natura sa puna in pericol siguranta nationala, avand in vedere ca publicarea textelor respective(carti, memorii, studii), departe de a fi o "propaganda destinata schimbarii imaginii publice a miscarii", se constituie intr-o valoroasa actiune de recuperare a unor documente cu caracter istoric, inaccesibile marelui public timp de peste 50 de ani. 
Raporturile SRI pe anii urmatori(1995,1996) au abordat chestiunea intr-un mod asemanator, recurgand la cliseele cunoscute. Singurul element de noutate l-a adus constituirea la Bucuresti a cuibului "Horia Sima", condus de Serban Suru, urmata de constituirea unor "cuiburi" similare in alte cateva localitati din tara. Activitatea desfasurata de aceste formatiuni nu poate fi caracterizata in nici un caz ca prezentand interes pentru sfera de activitate a SRI. Ea se remarca, ce-i drept, printr-un pitoresc deosebit datorita adoptarii tinutei specifice legionare (camasa verde cu diagonala si centura), precum si printr-o incisivitate pertinenta in relatiile cu presa. Raspunsul poate fi dat numai in masura cunoasterii exacte a ceea ce se intelege prin "fenomenul legionar", a cunoasterii exacte a rolului jucat de Miscarea Legionara in vita politica interbelica, in rezistenta anticomunista din tara sau in lupta anticomunista din exil in perioada postbelica, precum si printr-o analiza a compatibilitatii ideologice in noile conditii socio-economice si politice europene.
In acest sens, publicatiile care s-au aplecat asupra subiectului gazduind in paginile lor interviuri, dezbateri sau incercari de analiza a fenomenului, emisiunile radio sau TV, precum si din ce in ce mai consistenta oferta de carte, nu pot avea decat un rol benefic. Ceea ce conteaza in final este gradul de buna-credinta si, mai ales, lipsa prejudecatilor, indiferent de natura lor, care pot altera un atare demers. Pentru realizarea acestor conditii este necesara mai ales aplicarea dictonului "Audiator et alter pars".


Fisiere in arhiva (1):

  • Neolegionarismul in Romania dupa 1990.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Momoc, Antonio, Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Scoala gustiana intre carlism si legionarism, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2013
Codrescu, Razvan, Spiritul dreptei, Editura Anastasia, Bucuresti,1997
http://www.corectnews.com/politics/opinii/neolegionarismul-si-reinvierea-societatii-civile, 30.05.2013
http://www.ziare.com/articole/partid+noua+dreapta, 30.05.2013 
Dan, Petre, Doctrinele partidelor politice, Editura Garamond, Bucuresti, 2004
Weber, Eugen, Dreapta Romaneasca , Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004
http://www.nouadreapta.org/actiuni_prezentare.php?idx=433, 30.05.2013


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!