Neagoe Basarab

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inceputurile domniei. In privinta originii lui Neagoe Basarab, unii istorici il socot fiu legitim al lui Basarab cel Tanar (Tepelus), cu o sora a Craiovestilor, Neaga; altii il considera fiu nelegitim al aceluiasi, Neaga fiind nu sora, ci sotia lui Parvu Craiovescu. Izvoare contemporane - Viata Patriarhului Nifon, un raport al beglerbegului Rumeliei si un memoriu al unor boieri pribegi adresat Portii - inlatura cu totul paternitatea lui Tepelus, si-l arata pe Neagoe ca fiu al lui Parvu Craiovescu. La fel citim si intr-un act de la Mihnea Turcitul, din 17 mai 1589, ca si in Letopisetul cantacuzinesc. Oricare ar fi adevarul, un fapt ramane sigur: Neagoe era inrudit de aproape cu Craiovestii, nepot drept lui Barbu, banul Olteniei, lui Radu si Danciu. Cu ajutorul acestora si a begului dunarean Mehmet, a luat domnia la 23 ianuarie 1512, dupa decapitarea lui Vladut.

Letopisetul cantacuzinesc consemneaza, intr-o varianta a sa, ca Neagoe ar fi avut remuscari pentru uciderea predecesorului sau: Dupa aceea tare s-au cait Basaraba voda pentru moarte lui Vladuta voda si au chemat patriarsi si vladici si episcopi si egumeni si tot cinul preutasc si calugaresc si au venit toti in cetatea Targovistii, in sfanta mitropolie, de au facut rugaciuni si slujbe dumnezaesti si au dat multa milostenii la multi oameni. Cainta va fi existat, dar, odata cu ea, si folosul faptei savarsite!

De relevat si relatarea aceluiasi letopiset ca noul voievod n-ar fi vrut sa ia carmuirea, dar tara l-a ales si el s-a supus acestei vointe (temei in plus pentru noua stapanire): Iar el (Neagoe - n. n.) nici intr-un chip nu vrea sa sa plece sa fie domn ci cu glas mare zise catra tot narodul: Puneti alt pre carele veti vrea dempreuna si cu sfatul nostru, iar pre mine ma ertati, ca nu voi fi. Iar narodul tot striga si zicea catra dansul: Iata, nu va Dumnezeu sa fie altul, nici noi, ci nurnai tu sa fii noao domn. Deci si Neagoe sa pleca glasului naroadelor si lua coruna si scaunul a toata Tara Rumaneasca (subl. noastra). Si indata facu judecata si dreptate intre oameni. (Referire la impartirea dreptatii-una din indatoririle principale ale sefului statului, pe linia traditiei politice bizantine). Ocupase cateva dregatorii, mare postelnic (1501-1509) si mare stolnic (1510-1511, noiembrie). Sigiliul sau din acesti ani reprezinta un corb pe un scut. Opozitii interne. Cu toti vecinii a fost impacat afirma cronica. De fapt carmuirea sa n-a fost, in primii ani, linistita. Bogdan (cumnat cu Radu cel Mare), instigatorul lui Vladut impotriva lui Neagoe, este prins si multe munci (chinuri - n. n.) au luat pana si-au dat si sufletul. Unii boieri fug in Transilvania, Moldova si la Poarta. Altii sunt ucisi: intre ei Oancea, fost mare logofat1, un Danciu parcalab, Stanislav stolnic, un Stanciu paharnic, un alt parcalab Cazan, apoi Gheorghe, Stanimir, Dan si multe alte persoane de seama si a trecut prin sabie si vreo 3. 000 de oameni scriu intr-o cerere (arz) catre sultan mai multi ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Neagoe Basarab
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 380 cuvinte
Nr caractere:
15 593 caractere
Marime:
16.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!