Nașterea democrației americane

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Descoperit la sfarsitul secolului al XV-lea, continentul a fost colonizat mai intaide spanioli, portughezi si francezi si mai apoi de englezi. Englezii au colonizat o mare parte a litoralului atlantic al Americii de Nord la sfarsitul secolului 16. Prima colonie fondata de Anglia intre Atlantic si Allegheng a fost Virginia. Englezii au fost surprinsi de faptul ca n-au gasit bogatiile Orientului.

Ulterior, pana la 1772, au mai fost infiintate 12 colonii: Noua Anglie, Carolina de nord, Carolina de Sud, Maryland, Massacheussets, Georgia. Coloniile au infiintate de casa regala si de companii particulare. Raporturile lor cu metropola erau diferite dar in general controlul metropolei asupra lor a fost redus pana la jumatate in secolul al 18-lea. Razboaiele coloniale si indeosebi razboiul cu Franta din 1756-1763 au schimbat lucrurile.

Paradoxal controlul exercitat de britanici a crescut concretizandu-se in tot mai multe trupe britanice in colonii, interdictii comerciale, taxe pe diferite produse. (ex: taxa pe ceai, timbru). Colonistii erau nemultumiti si pentru felul ca toate deciziile care ii priveau erau luate in afara oricarei consultari.

Nemultumirile colonistilor determina un curent de actiune unitara in randul celor 13 teritorii briatnice din cele de separatismele care existau intre ele uneori amplificate in mod artificial.

La 1754 s-a tinut prima intalnire a reprezentantilor din cele 13 colonii la initiativa Virginiei.

Rostul era de a gasi calea cea mai buna pentru reglementarea situatiei intre colonii si metropola. Cererile formulate au fost respinse de regele George al III-lea. In perioada urmatoare au loc ciocniri intre colonisti si britanici (Baston-1770). In 1774 s-a tinut un congres la Philadelphia. Reprezentantii colonistilor nu erau hotarati sa rupa legatura cu Londra. Raspunsul englezilor a fost neasteptat in sensul ca au avut loc masuri represive de intimidare chiar in randul coloniilor care erau mai legate de coroana. Razboiul a izbucnit in 1775. Colonistii nu dispuneau decat de garzi de autoaparare. Infrangerile suferite de ei in primii ani au explicatia principala in diferenta de capacitate militara. Lucrurile nu se vor imbunatatii prea mult nici dupa numirea in fruntea armatei a lui George Washington si atunci colonistii au apelat la sustinere externa.

Benjamin Franklin a negociat alianta cu Franta in 1778. 2. Organizarea S. U. A. La 4 iulie 1776 s-a adoptat Declaratia de Independenta conceputa de Jeffenrson din care au fost scoase anumite formulari cum ar fi cea referitoare la desfiintarea sclaviei.

Principiile erau iluministe si dadeau expresie idealurilor de libertate, dreptate, democratie etc. In anul urmator a fost obtinuta prima biruinta semnificativa la Saratoga care a dat incredere colonistilor in posibilitatea biruintei. In 1781 a fost obtinuta victoria decisiva la Yorktown. In 1783 s-a semnat pacea de la Paris care a consacrat un nou stat independent: S. U. A. Proclamarea S. U. A. se facuse la 1781 printr-un act ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nasterea Democratiei Americane
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 571 cuvinte
Nr caractere:
9 415 caractere
Marime:
518.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
america, democratia
Predat:
la liceu
Sus!