Napoleon Bonaparte Campania Din Rusia

Extras din referat Cum descarc?

La 15 mai 1768 Republica Genova vindea regelui Frantei drepturile asupra insulei Corsica. In luna august a aceluiati an, Ludovic al XV-lea proclama alipirea insulei la Franta; corsicanii iti exprima vehement protestul si, sub conducerea lui Pasquale Paoli, conducatorul insulei, se vor opune soldatilor francezi, dar vor fi infranti in batalia de la Ponte Nuovo.
Aceasta se intampla in luna mai a anului 1769, cu trei luni inainte ca Napoleon Bonaparte sa vada lumina zilei la Ajaccio intr-o familie de mici nobili corsicani. Mai tarziu va spune: M-am nascut in vremea cand patria mea pierea. La varsta de nou ani si opt luni Napoleon va fi inscris ca bursier la Scoala Militara din Brienne le Chateau. Inca de mic se va distanta de colegii sai atat prin apartenenta sa insulara cat si prin starea sa materiala. Intr-o scrisoare adresata tatalui sau el arata ca daca nu i se pot asigura mijloacele de a se sustine in mod onorabil, ar fi mai bine sa fie readus acasa. Prefer sa fiu primul muncitor intr-o fabrica decat artistul dispretuit intr-o academie. In scrisoarea citata a tanarului de 13 ani este cuprins sentimentul acelei mandrii care nu il va parasi toata viata.
Elevul Bonaparte al Scolii Militare din Brienne va fi selectionat cu scopul de a obtine o pregatire superioara la Scoala Militara din Paris.
In scurta vreme se va afirma ca primul matematician din scoala. Profesorii sai ii prevedeau un viitor stralucit: Corsican ca nationalitate si caracter va ajunge departe daca imprejurarile il vor favoriza. Va parasi scoala cu gradul de sublocotenent de artilerie. Cu regimentul la care fusese repartizat va face diferite manevre prin Franta meridionala. In aceasta perioada il va citi pe Plutarh, Platon, Cicero, Herodot, precum si Montesquieu, Voltaire, Rousseau. Napoleon l-a simpatizat pe Jean Jaques Rousseau, i-a apreciat ideile, dar nu i-a fost discipol niciodata, reprosandu-i sever ca promite oamenilor o fericire irealizabila.
Cu ideile iluministilor va intampina Revolutia Franceza din anul 1789, declaradu-se de acord cu principiile promovate de aceasta. Aproba cu entuziasm decretele din 4 august 1789 ale Adunarii Nationale Constituante care aboleau vechiul regim, deoarece disparea si decretul din 1780 al contelui de Segur, ministrul de razboi din aceea vreme, decret ce limita accesul micii nobilimi doar la grade inferioare. La 14 iulie 1791 in Paris, pe Champ de Mars, alaturi de regimentul sau, va jura sa apere patria contra dusmanilor din afara si dinauntru si sa nu asculte decat de ordinele Adunarii Nationale . Intre 1791 si 1793 va promova in Corsica ideile revolutiei, vazand in acestea o modalitate de a realiza independenta insulei sale natale. In urma unor conflicte avute cu generalul Paoli, reantors din exil, Napoleon va parasi Corsica indreptandu-se spre Franta. Revenirea in Franta are loc in momente de maxima tensiune cand, dupa ghilotinarea girondinilor, Franta era guvernata de montagnarzi, in frunte cu Maximillien ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Napoleon Bonaparte Campania Din Rusia
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!