Napoleon Bonaparte

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Celebru general si imparat francez, Napoleon I s-a nascut la Ajaccio, Corsica, in 1769. Numele sau originar a fost Napoleone Buonaparte. La nasterea lui, Franta stapanea doar de cincisprezece luni Corsica, iar in anii adolescentei, Napoleon a fost un nationalist corsican convins, animat de cele mai puternice resentimente fata de francezii asupritori. Cu toate acestea, Napoleon a primit o bursa regala care i-a permis sa-si faca educatia militara la Brienne (Aube), astfel ca la absolvire, in 1875, la saisprezece ani, a devenit sublocotenent in armata franceza.

Patru ani mai tarziu, a izbucnit Revolutia franceza ; in cativa ani, noul guvern francez a intrat in razboi cu mai multe puteri straine. In 1793, Napoleon a avut prima ocazie de a se distinge, la Asediul Toulonului (cand francezii au recucerit orasul de la britanici), unde avea comanda artileriei. (Intre timp, renuntase la convingerile sale nationaliste corsicane, considerandu-se francez). Reusitele de la Toulon i-au adus promovarea la gradul de general de brigata, iar in 1796 a fost desemnat comandant al armatei franceze din Italia. Acolo, in 1796 si 1797, a obtinut o serie de victorii spectaculoase. S-a intors la Paris ca erou.

In 1798, Napoleon a condus armatele franceze de invazie in Egipt. Campania a fost un dezastru. In 1799 Napoleon avea sa-si abandoneze armata in Egipt pentru a reveni in Franta. Intors in Franta, Napoleon a constatat ca publicul isi amintea mai degraba de succesele sale din Italia decat de dezastrul din Egipt. Profitand de popularitatea sa, la o luna dupa intoarcere, Napoleon ia parte la lovitura de stat de la 18 Brumar (9-10 noiembrie 1799), impreuna cu abatele Sieyes si altii.

In perioada in care s-a aflat la putere, Napoleon a instituit schimbari majore in administrarea Frantei si in sistemul legislativ francez. Astfel, el a reformat structura financiara si pe cea judiceara.

S-a spus ca era napoleoniana a favorizat stabilizarea schimbarilor instituite de Revolutia franceza si consolidarea cuceririlor realizate de burghezia franceza.

Cumpararea Louisanei, poate cel mai mare transfer pasnic de teritoriu din toata istoria, a transformat Statele Unite intr-o tara de dimensiuni aproape continentale. Napoleon nu este singurul raspunzator de tranzactionarea Louisianei. Un anumit rol a jucat si guvernul american. Dar oferta franceza ar fi fost acceptata de orice guvern american, in timp ce decizia guvernului francez de vanzare a teritoriului Louisianei s-a bazat pe judecata arbitrara a unui singur individ, Napoleon Bonaparte. Cls. a VII-a E Bibliografie: Michael H. Heart 100 De personalitati din toate timpurile care au influentat evolutia omenirii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Napoleon Bonaparte - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
406 cuvinte
Nr caractere:
2 330 caractere
Marime:
8.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!