Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numele adevarat al lui Napoleon era italian: Napoleone Buonaparte. Era nascut pe insula Corsica la un an dupa ce aceasta a devenit proprietate franceza. Copil fiind, Napoleon ura francezii. Cu toate acestea, a urmat Academia Militara din Paris, si a devenit locotenent francez la varsta de 16 ani.

Napoleon era la Paris in timpul Revolutiei Franceze, si cand Franta a devenit Republica in 10 August 1792, a fost promovat la rang de Capitan. Dupa infrangerea armatelor italiene in 1796 si austriece in 1797, a fost facut general. In Noiembrie 1799, a alungat Directoratul Francez pentru a deveni Primul Consul al guvernului. S-a intitulat Napoleon I In 1804, la aproape 12 ani dupa ce monarhia a fost aranjata de Revolutia Franceza, Napoleon a schimbat prin vot Franta, din Consulat in Imperiu. Napoleon a devenit Imparat al Frantei.

Pana in 1812, Napoleon a sters ultimele ramasite ale Sfantului Imperiu Roman si a cucerit majoritatea Europei. Insa dupa o campanie dezastroasa impotriva Rusiei, dusmanii sai au reactionat. Pe 18 martie 1814, aliatii au intrat in Paris. Napoleon a abdicat in 6 aprilie 1814. Napoleon a fost trimis in exil pe Elba, o mica insula in afara coastelor Italiei. In martie 1815, a evadat si a marsaluit inspre Paris cu cateva mii de oameni din fosta sa garda. Pentru un scurt timp, cunoscute ca Cele 100 de Zile, Napoleon s-a reintors la fosta glorie. A fost in cele din urma infrant de o forta combinata anglo-prusaca in 18 iunie 1815 in Batalia de la Waterloo, in Belgia.

In 15 iulie 1815, Napoleon a fost exilat in indepartata si micuta insula vulcanica Sf. Elena, la sud de Ecuator. Cea mai apropiat insula este Ascension, 1120 km (700 mile) spre nord. Insotit de cativa din generalii sai care au ales sa-l insoteasca in exil, Napoleon a trait in Longwood House pe Sf. Elena. Si-a petrecut timpul dictandu-si memoriile si jucand biliard.

Tapetul camerei sale a fost vopsit cu Verdele Scheele, un pigment de culoare ce a fost folosit in fabrici si pentru tapete din jurul anilor 1770. Numit dupa chimistul suedez care l-a inventat, vopseaua continea arsenit de cupru. In 1893 un biochimist italian numit Gosio a descoperit ca daca tapetul ce continea Verdele lui Scheele se umezea, mucegaiul transforma arsenitul de cupru in vapori otravitori formati din arsenic. Respirarea arsenicul in sine s-ar fi putut sa nu fi fost suficient pentru a-l ucide pe Napoleon, insa el era deja bolnav de ulcer la stomac. Pe 5 mai 1821, arsenicul a atins apogeul impotriva micului caporal. Napoleon a fost ingropat pe Sf. Elena, insa corpul sau a fost mai tarziu reinhumat la Paris pe malurile Senei, dupa cum i-a fost dorinta.

Napoleon s-a casatorit cu Josephine de Beauharnais, o vaduva cu doi copii, in 9 martie 1796. Mariajul a fost fara copii si a divortat de ea in 1809. In anul urmator s-a casatorit cu Marie Louise, fata de 18 ani a Imparatului Habsburg al Austriei. In anul urmator i-a daruit un fiu pe care l-a numit Regele Romei. De la sublim la ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Napoleon - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
504 cuvinte
Nr caractere:
2 660 caractere
Marime:
74.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!