N Popov Petru Cel Mare

Extras din referat Cum descarc?

1690 - Nasterea lui Alexei.
1696 - Cucerirea Azovului. Calatoria in Eu ropa. 1700 - infrangerea dela Narva.
1703 - intemeierea Sf. Petersburg. 1707 - Rascoala lui Bulavin.
1708 - Rascoale pe Don.
Victoria de pe Liesna.
Victoria dela Poltava.
1711 - infrangerea dela Prut. Casatoria lui Alexei, fiul lui Petru.
1715 - Coruptia in administratie. Moartea so tiei lui Alexei.
1717 - Petru la Paris. Fuga lui Alexei.
1718 - Sfarsitul lui Alexei.
Moartea lui Carol al XH-lea. Procesul lui Mencicoy.
1719 - Decapitarea lui Goertz. Rusii in Suedia.
1721 - Sfarsitul razboiului Nordic. Pacea dela Nystad. 1722 - Cucerirea petrolului (Bacu). 8 1723 1724 1725 N.
POPOV Surghiunirea lui Mencicov.
Boala lui Petru.
Planul canalului Ladoga. incoronarea Caterinei. Moartea lui Petru.
Eu zamislesc un nou fel de oameni.
Petru cel mare e scurta fericirea in Cremlin!
De unde putea sti frumoasa si tanara Nata-lia Chirilovna, vaduva Tarului Alexei si mama noului Tar Petru Alexeievici - care va ramane in istorie sub numele de Petru cel Mare - ca in cetatea de piatra din inima Moscovei, fericirile nu sunt de lunga durata? In Mai 1682 zilele erau luminoase, pline de arome si de ciripitul pasarilor, ca in toate prima -verile. Crenelurile severe, cenusii, ale Cremli-nului, ridicate de mainile artiste* ale unor Ita lieni dela miazazi, dar dupa nevoile si dorinta intunecatilor stapanitori de miazanoapte, se to peau si de data aceasta in stralucitoarele ceturi ale diminetii insorite. Se pregatea o zi cu deo sebire calda si blajina.
Clopotele sunara lenes in turlele bisericilor. Deasupra Moscovei pluti indelung si mai grav sunetul cunoscut al marelui clopot* din cupola bizantina a catedralei Sf. Vasile, ai carei uriasi bulbi de aur, asemeni unor turbane, scapara si azi intre zidurile medievale ale Cremlinului.
Ca de obiceiu, ulitele marelui targ rasunau de gla surile carutasilor si negustorilor in caftane, care, 12 N.
POPOV din barbi stufoase, dinaintea pravaliilor si tej ghelelor scoase afara ca la iarmaroc, isi strigau marfurile si preturile. Abia se mai zarea, in multimea pestrita a carausilor, unii cu mutre din Orient, altii din miazazi, a taranilor din im prejurimile Capitalei, veniti cu fructe si legume,, cate un popa in sutana aspra, neagra sau uni forma teapana a cate unui strelit, militar carer desi nobil, se intorcea acasa pe jos, pe doua-carari. Natalia Chirilovna, ocupata in camarile din Cremlin cu proaspata-i frumusete, ajutata de slujnice pricepute, tinere ca si ea, indragostite de cochetaria si fericirea ei, magulitoare si vorbarete - se putea oare gandi la impre jurarile in care nul ei fusese urcat pe tronul-Moscovei, copil de zece ani, la pericolele cum plite care o amenintasera, care o amenintau? Ea nu voise niciodata nimic altceva decat sa.
fie fericita, si mai cu seama, sa fie lasata sa fie fericita, raspandind in jur voie buna si ras. Vazuse ca steaua norocului ei se ...


Fisiere in arhiva (1):

  • N Popov Petru Cel Mare
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!