N Apus Biserica Catolică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In sec. XII-XIII, in Europa Occidentala infloreste o civilizatie religioasa. Biserica de la Roma isi exercita aici autoritatea gratie clericilor ei. Este numele dat totalitatii preotilor si calugarilor, care alcatuiesc clerul. Foarte ierarhizat, acesta ii incadreaza pe credinciosii parohiilor, conduce spitalele si universitatile. Prima universitate este cea de la Bologna, in Italia, 1110, urmand apoi cele din Paris, Koln, Oxford Veneau studenti din toata Europa care studiau cu dascali renumiti, care erau tot clerici. Crestinatatea se umple de abatii romanice, apoi de catedrale gotice. Sfantul Bernard, in sec. XII, infiinteaza ordinul cistercian. Din sec. XI pana in sec. XIII, se desfasoara cruciadele, expeditii militare care au drept scop recucerirea Ierusalimului (a Sfantului Mormant), aflat pe atunci in mainile musulmanilor. In sec. XIII apar ordinele calugarilor cersetori: ordinul dominicanilor, infiintat de Sfantul Dominic, si cel al franciscanilor, infiintat de Francesco D Assisi. Pe langa acest avant spiritual, unele actiuni intuneca imaginea Bisericii: evreii sunt persecutati; cruciadele duc la jafuri si masacre; tribunalele Inchizitiei folosesc tortura pentru a smulge marturisiri si pronunta condamnari foarte aspre la adresa ereticilor.

La sfarsitul sec. XV, invatatii umanisti isi pun intrebari despre natura si invatatura textelor biblice, precum si despre rolul bisericii. Multi dintre ei cer ca Biserica sa fie reformata. In Germania, Martin Luther (1483-1546) denunta anumite abuzuri si pune intrebari esentiale pentru credinta. Biserica il exclude, excomunicadu-l. El realizeaza Reforma, ai carei partizani sunt numiti protestanti. Acestia apartin unor tendinte diverse. Dupa Germania si Tarile Scandinave, Elvetia si Franta, miscarea se intinde in Tarile de Jos si Scotia. In Anglia, regele Henric VIII se proclama sef al Bisericii Angliei. Europa este sfasiata de razboaie religioase intre catolici si protestanti. Biserica catolica trece atunci la Contrareforma: sunt create noi ordine, cum este cel al iezuitilor, pentru a apara catolicismul. Papa convoca la Trento (Italia) un conciliu care reformeaza Biserica, reafirma dogma si raspunde intrebarilor reformatorilor.

Se naste la Noyon, unde tatal sau lucra pentru episcop. Studiaza latina, greaca, ebraica. In 1533, se converteste la ideile lui Luther si trebuie sa paraseasca Franta. Fuge de Inchizitie si propovadiueste Reforma. Refugiat in Elvetia, reformeaza Geneva, din care face un oras model, unde domneste o morala religioasa severa si unde jocurile de carti, romanele si balurile sunt interzise. Calvin, care a publicat in 1533 Institutia religiei crestine, crede, ca si Luther, ca numai Biblia detine autoritatea in materie de religie. El crede in predestinare: din cauza pacatului, firea omeneasca este rea; numai Dumnezeu hotaraste sa salveze pe anumiti oameni, sa la asigure viata vesnica; toate faptele bune pe care le savarsim nu au nici un efect in acest sens. Gandirea lui Calvin este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • N Apus Biserica Catolica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 441 cuvinte
Nr caractere:
7 340 caractere
Marime:
11.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!