Mormantul Lui Hristos

Extras din referat Cum descarc?

Ierusalimul, atat de bogat in lacase de cult legate de obarsia celor trei religii monoteiste iudaismul, crestinismul si mahomedanismul -, ofera imaginea unui amalgan arhitectural demn de numele de capitala a Tarii Sfinte. Dintre lacasele de cult crestin aflate in Ierusalim, simbolizand momente si fapte ale Mantuitorului, am ales, Biserica Sfantului Mormant.
Origineanumelui Cetatii Sfinte se pierde in negura multimilenara a istoriei. Se pare ca totusi numele actual provine din imbinarea numelui regelui Yaru cel care a ridicat primele fortificatii pe Muntele Sion de la obarsia raului Kidron si a afluentului sau Hinnom cu cel al zeitei Shalem, zeita pacii, careia i se inchinau locuitorii cetatii.
Astfel s-a ajuns la toponimul Yerushalayim sau Jerushalem, dar si la cel dat ulterior de triburile din Canaan: Urusalim. Cert este ca, innn anul 990 i. Hr., legendarul rege David, pornit in fruntea triburilor de iudei, a stabilit capitala aici, dupa ce a cucerit cetatea, mormantul sau aflandu-se la poalele Muntelui Sion. Incetul cu incetul, cetatea s-a extins pe muntele Moria, unde regele David a ridicat un altar, pe care a adus chivotul si Tablele Torei. Mai tarziu, in Cartea Facerii din Biblie, cetatea Ierusalim era mentionata sub numele de Pamantul Moria.
In evanghelia dupa Matei, ca de altfel si in celelalte, Sfanta Cetate era descrisa ca un oras fortificat, cu o multime de temple mari. Vedeti aceste cladiri mari? Nu va ramane aici piatra pe piatra care sa nu fie daramata, a spus Iisus ucenicilor sai Petru, Ioan si Andrei, atunci cand se aflau pe colina cunoscuta sub numele de Muntele Maslinilor. Istoria tumultuoasa ce a urmat l-a dat dreptate, caci toti cuceritorii au vrut sa ramana in istorie prin distrugerea cetatii.
Iata un motiv pentru ca vizita sa porneasca de pe muntele Maslinilor, din fata Bisericii Natiunilor. Vazut de aici, Ierusalimul ne apare ca un oras cosmopolit, situat intre cerul azuriu si colinele pe care se muleaza zidurile fortificatiilor si se inalta turnurile bastioanelor. Alaturi de acestea, parca sprijinind bolta cerului, ca intr-o pictura religioasa bizantina, se inalta multimea siluetelor clopotnitelor bisericilor crestine de cele mai diferite rituri, a cupolelor moscheilor sau a crenelurilor sinagogilor ale caror fatade sunt impodobite cu tablele cuprinzand cele zece porunci ale lui Moise. Chiar in fata noastra, pe platforma daltuita in stanca MunteluiMoriah, unde, in vremuri de mult apuse, se aflau altarul lui David si coloanele templului inaltat de regele Solomon, urmasul lui David, straluceste astazi cupola aurita a moscheii Omar (sau Moscheea Stancii), iar alaturi, minaretele si domul moscheii Al Aksa, reprezentativa pentru cultul musulman. La marginea platformei se afla Zidul de Vest, sau Zidul Plangerii, loc sacru al cultului mozaic. Coboram in orasul vechi, patrunzand prin Poarta Sf. Stefan, sau a Leilor, pe langa biblica asezare Bethesada, azi cartier al Ierusalimului.
Ca toti crestinii care viziteaza Sfanta Cetate, urmam cunoscuta Via Dolorosa, Drumul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mormantul Lui Hristos
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!