Moldova intre Sec XIV - XV

Extras din referat Cum descarc?

Sfarsitul sec.al XIII-lea a insemnat cristalizarea unor formatiuni politice mentionate de cronici germane, poloneze sub denumirile de 'tari'.(Tara Romanilor). Procesul de unificare a fost favorizat si de prosperitatea oraselor moldovene, care se datora drumului comercial important ce lega Orientul de Occident(venea din Polonia si se indrepta spre M.Neagra), Moldova fiind socotita drept 'placa turnanta a comertului international', dupa cum aprecia Gh.Bratianu in lucrarea 'Marea Neagra'.
La intemeierea statului medieval Moldova au contribuit atat premise interne, cat si premise externe.Traditia istorica invoca primul 'descalecat' pe cel al lui Dragos, voievod maramuresean, care formeaza 'o marca de aparare' cu centrul la Baia.Al 2-lea descalecator, socotit si adevarut intemeietor al Moldovei, Bogdan, tot voievod maramuresean pune bazele unui stat independent intre 1363-1364 (Cronica lui Ioan de Tarnave), cuprinzand insa numai 'Tara de Sus'(N Moldovei).Unificarea deplina a fost realizata de catre urmasii lui Bogdan I: Latcu I(adopta catolicismul din considerente politice), Petru Musat (infiinteaza Mitropolia Moldovei, dependenta de cea de la Constantinopol) si Roman I care alipeste Tara de Sus si Tara de Jos, autointitulandu-se 'Singur stapanitor de la munti pana la mare'.
Cea mai importanta institutie a statului medieval era Domnia, reprezentata de Domn(stapanul absolut al tinutului si supusilor) sau Voievod(comandatul oastei). Institutia avea prerogative executive(numea dregatorii, acorda prop.funciare), legislative (adopta acte cu caracter obligatoriu pentru toti loc.), judecatoresti(scaunul domnesc era cea mai inalta instanta de judecata) si religioase(numea episcopi si metropoliti).
A 2-a institutie a statului medieval era Sfatul Domnesc care era format din boieri cu dregatorii(initial, Sfatul Domnesc era format din toti boierii).Ex.de dregatorii :spatarul, vornicul, logofatul, vistierul, stolnicul si paharnicul, comisul, etc.Stefan cel Mare a mai introdus o functie in timpul domniei sale :portarul Sucevei(comandantul suprem al ostirii)


Fisiere in arhiva (1):

  • Moldova intre Sec XIV - XV.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!