Moduri De Guvernare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Guvernarea oligarhica (Grecia arhaica, Sparta): puterea este exercitata deun numar redus de barbati (la Sparta, legile lui Licurg). Daca se disting prin bogatie, se vorbeste de plutocratie si aristrocratie in cazul grupurilor privilegiate prin nastere.

Tirania (Grecia arhaica): guvernarea este dirijata de o persoana care-si impune vointa fara reguli prestabilite. La Atena, in secolul al VI lea, Peisistrate va prelua puterea, profitind de tulburarile din cetate.

Guvernarea democratica (Grecia clasica): exclude puterea unei autoritati care nu deriva de la popor. Partizanii oligrahiei sunt mai mult sau mai putin ostili democratiei; ei se vor asocia in hetarii.

Antena a fost guvernata succesiv de regi, care se pretindeau descendeti ai lui Tezeu, apoi de aristocrati si de tirania lui Pisistrate si fii sai Hipparchos si Hippias, el reuseste sa deminueze puterea nobililor. Un nou regim politic, democratia treptat se impune la Atena incepind cu sfirsitul sec. VIi. Hr. Colunizareasi dezvoltarea comertului au imbogatit si mestesugarii si negustorii. Marii proprietari funciari, in special aristocratii si-au pierdut astfel suprematia. Ei au apelat tot mai mult la popor pentru apararea cetatii. Toti cetatenii puteau si trebuiau sa participe la razboi. Impartind pericolele si conurile luptei poporul aspira sa participe si la guvernare.

Catre 507 i. Hr. Clistene va initia reforme democratice: crearea demilor, reorganizarea Bule- ului magistrativ.

Tragind imvataminte din schimbarile si tulburarile care au agitat Atena la caderea tiraniei (510 i. Hr. ) Clistene a cautat sa echilibreze puterile diferitor categorii de cetateni ai Aticii.

Toti cetatenii isi exprima parerea votand si alegind conducatorii. In sec. V i. Hr. democratia se consolideaza, toti cetatenii sunt liberi si poseda aceleasi drepturi politece.

La mijlocul secolului V i. Hr. Pericle a jucat un rol esential gratie increderii ce i-o acorda concetatenii sai. Sistemul de indemnizatii instituit de Percile a permis cetatenilor saraci sa-si exerseze drepturile politice, multe doreau acest lucru. Ea era menita sa protejeze democratia de reintoarcerea unui tiran.

In viziunea popoarelor antice Atena era cetatea democratica prin excelenta. Dar numai o minoritate se bucura de drepturi politice: de a vota, a alege, a fi ales, precum si de dreptul de a poseda pamint. Cetatenii sunt cei care au tata cetatean mama fiica de cetatean, si-au indeplinit serviciul militar, insa ei nu constituiau decit a zecea parte din populatia Aticii.

Sotiile cetatenilor, strainii, sclavii care contribuie la prosperitatea cetatii nu au nici un drept.

Ecclesia sau Adunarea Poporului se reuneste in agora, pita publica; toti cetatemoo care doresc sa propuna legi: ea discuta accepta sau respinge proiectele de legi. Ea nu este convocata prea des, caci cetatenii traiesc departe de Atena sunt adesea absenti.

Bule sau Consiliul, este o adunare permanenta alcatuita din 500 de membri alesi prin tragere la ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moduri De Guvernare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
749 cuvinte
Nr caractere:
3 647 caractere
Marime:
8.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
guvernare, state
Predat:
la liceu
Sus!