Modificari Ale Echilibrului European

Extras din referat Cum descarc?

Pierderea razboiului Crimeii de catre Rusia a insemnat un moment de rascruce in situatia interna si internationala a tarismului. Pe langa reforme cu evident caracter burghez, cum ar fi cele din domeniile administratiei locale, justitiei, invatamantului si finantelor statului, a avut loc si reforma militara din 1874 care introducea serviciul militar obligatoriu de 6 sau 7 ani pentru toti cetatenii in varsta de 21 de ani. Pe plan extern Rusia a incercat sa anuleze prevederile tratatuli de pace de la Paris din 1856. Imprejurari favorabile au aparut dupa razboiul franco-prusac, cand la conferinta diplomatica de la Londra din 1871 s-au anulat toate restrictiile impuse Rusiei. Binenteles Rusia a trebuit sa tina cont de noile mutatii politice din Europa (disparitia Imperiului lui Napoleon al III-lea si aparitia Imperiului German). Astfel in 1872 la Berlin se vor intalni Wilhelm I, Alexandru al II-lea si Francisc Iosif pentru a pune bazele intelegerii cunoscute sub denumirea Alianta celor trei imparati. O directie constanta a politicii externe a Rusiei va ramane problema Balcanica. In 1875 cand va izbucni rascoala din Bosnia-Hertegovina la care se va alia Serbia, Muntenegru, Dalmatia, iar in anul urmator va cuprinde si Bulgaria, Alexandru al II-lea se va intalni cu Francisc Iosif pentru a conveni asupra impartirii teritoriilor europene ale Imperiului Otoman in cazul disolutiei acestuia. La conferinta diplomatica de la Constantinopol nu s-a reusit pacificarea partilor si astfel in aprilie 1877 Rusia va declara razboi Imperiului Otoman la care s-a asociat si Romania. Pacea de la San Stefano din februarie 1878 va modifica harta Europei, lasand Turciei in Balcani doar Constantinopolul, Adrianopolul, Salonicul si provinciile Epir, Tesalia, Albania, Bosnia si Hertegovina. Tratatul va recunoaste indepenta Romaniei, Serbiei si Muntenegrului si va crea marele principat al Bulgariei. Dupa Congresul de la Berlin din 1878 unde se va discuta tratatul de la San Stefano, Austro-Ungaria va lua in administratie Bosnia-Hertegovina fara a afecta insa pozitia Romaniei, Serbiei si Muntenegrului.
Dupa Congresul de pace de la Berlin pentru a iesi din izolarea diplomatica in care se afla Rusi a reanoit intelegere cu Germania in 1881 si cu Austro-Ungaria. Deceniul VIII al secolului al XIX-lea pentru Imperiul Otoman debuteaza cu un proces accelerat de reformare interna proces inceput inca din primele decenii ale secolului XIX. Procesul dezagregarii politice a imperiului, datorat luptei de eliberare a popoarelor crestine, a inceput sa ingrijoreze intelectualitatea turceasca. Din acest motiv in 1876 este promovata o noua Constitutie care sa previna dezagregarea imperiului si sa-l transforme intr-un adevarat Commonwealth. Dar in contradictiile care macinau societatea otomana o asemenea initiativa nu a gasit sprijin in randul popoarelor componente. In aceste conditii s-a ajuns la ideea unirii lumii islamice preconizand purificarea imperiului de elemente crestine si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Modificari Ale Echilibrului European
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!