Moartea la egipteni

Extras din referat Cum descarc?

COMORILE DIN MORMINTE
Egiptenii antici incercau sa asigure ca zeii vor accepta spiritul unei persoane dupa moarte. Familia unei persoane decedate dadea amulete imbalsamatorilor pentru a fi infasurate odata cu bandajele mumii. Dar hotii de morminte au distrus mult mumii, rupandu-le bandajele in cautare de pretioasele amulete.
SEMNUL VIETII
Amuletele in forma de gandac erau transformate in inele si podoabe. Reprezentau zeul-soare Khepri, care murea in fiecare noapte si invia in zori. Aceste amulete erau deseori puse deasupra inimii unei mumii si erau inscriptionate cu formule magice astfel incat spiritul persoanei sa invie odata cu Khepri.
INMORMANTAREA
Drumul catre mormant incepea la casa persoanei decedate. Trupul, sigilat intr-o cutie pentru mumii, dus de purtatori, conducea procesiunea. Apoi venea o sanie ceremoniala care tinea borcanele cu organele interne. In cele din urma venea familia lovita de durere si prietenii. Familiile bogate plateau dansatori pentru a celebra viata eterna ce va veni si angajau profesionisti ce plangeau si jeleau tare, se trageau de par si se bateau cu pumnii in piept in semn de durere.
BARCA FUNERARA
Egiptenii credeau ca sufletul trebuia sa traverseze un rau pentre a-si incheia calatoria. Dar carmaciul numit Makhaf nu ducea sufletul pe partea cealalta inainte de a denumi fiecare parte a barcii. Grecii aveau o legenda similara. Ei lasau o moneda pe trup pentrua plati carmaciul numit Charon sa duca sufletul peste raul Styx.
ULTIMA CALATORIE A UNUI REGE
Barci funerare elaborate duceau faraonii catre mormintele lor. Barcile erau deseori pictate in verde, culoarea semnificand reinoirea vietii. In timp ce barca cobora incet pe Nil, supusii faraonului ii plangeau trecera in nefiinta pa malurile fluviului, placandu-se in semn de durere.
ZEII MORTILOR
Imbalsamatorii purtau o masca de sacal in timp ce pregateau mumia pentru mormant. Vroiau sa-l multumeasca pe Anubis, zeul cu cap de sacal care proteja cimitirele si ajuta la judecarea mortilor in ceremonia numita "cantarirea inimii".
REGELE MORTILOR
Osiris a fost intotdeauna aratat ca un faraon, tinand in mana sceptrul roial. Legenda spune ca Osiris a fost readus la viata prin magie, dupa ce fratele sau Seth il ucise. Pentru egipteni, Osiris reprezenta viata fara sfarsit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moartea la egipteni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!