Moartea la egipteni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

COMORILE DIN MORMINTE

Egiptenii antici incercau sa asigure ca zeii vor accepta spiritul unei persoane dupa moarte. Familia unei persoane decedate dadea amulete imbalsamatorilor pentru a fi infasurate odata cu bandajele mumii. Dar hotii de morminte au distrus mult mumii, rupandu-le bandajele in cautare de pretioasele amulete.

SEMNUL VIETII

Amuletele in forma de gandac erau transformate in inele si podoabe. Reprezentau zeul-soare Khepri, care murea in fiecare noapte si invia in zori. Aceste amulete erau deseori puse deasupra inimii unei mumii si erau inscriptionate cu formule magice astfel incat spiritul persoanei sa invie odata cu Khepri.

INMORMANTAREA

Drumul catre mormant incepea la casa persoanei decedate. Trupul, sigilat intr-o cutie pentru mumii, dus de purtatori, conducea procesiunea. Apoi venea o sanie ceremoniala care tinea borcanele cu organele interne. In cele din urma venea familia lovita de durere si prietenii. Familiile bogate plateau dansatori pentru a celebra viata eterna ce va veni si angajau profesionisti ce plangeau si jeleau tare, se trageau de par si se bateau cu pumnii in piept in semn de durere.

BARCA FUNERARA

Egiptenii credeau ca sufletul trebuia sa traverseze un rau pentre a-si incheia calatoria. Dar carmaciul numit Makhaf nu ducea sufletul pe partea cealalta inainte de a denumi fiecare parte a barcii. Grecii aveau o legenda similara. Ei lasau o moneda pe trup pentrua plati carmaciul numit Charon sa duca sufletul peste raul Styx.

ULTIMA CALATORIE A UNUI REGE

Barci funerare elaborate duceau faraonii catre mormintele lor. Barcile erau deseori pictate in verde, culoarea semnificand reinoirea vietii. In timp ce barca cobora incet pe Nil, supusii faraonului ii plangeau trecera in nefiinta pa malurile fluviului, placandu-se in semn de durere.

ZEII MORTILOR

Imbalsamatorii purtau o masca de sacal in timp ce pregateau mumia pentru mormant. Vroiau sa-l multumeasca pe Anubis, zeul cu cap de sacal care proteja cimitirele si ajuta la judecarea mortilor in ceremonia numita "cantarirea inimii".

REGELE MORTILOR

Osiris a fost intotdeauna aratat ca un faraon, tinand in mana sceptrul roial. Legenda spune ca Osiris a fost readus la viata prin magie, dupa ce fratele sau Seth il ucise. Pentru egipteni, Osiris reprezenta viata fara sfarsit.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moartea la egipteni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 073 cuvinte
Nr caractere:
5 761 caractere
Marime:
12.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
moarte, egipteni, ritualuri, traditii
Predat:
la gimnaziu
Sus!