Mitologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Psyche, divinitate a sufletului in mitologia greaca, a atras prin frumusetea ei deosebita mania zeitei Venus. Oracolul, gresit interpretat, i-a prezis un sot monstruos. Acesta a fost insa zeul iubirii, Amor (grecii il numeau Eros), care a indragit-o pe Psyche si i-a oferit o viata minunata intr-un palat divin, ramanand insa mereu nevazut. Surorile au sfatuit-o sa-si ucida sotul, convingand-o ca este un monstru, dar ea privindu-l pentru prima data la lumina unui opait a vazutca sotul ei este un zeu. Acesta a parasit-o si Psyche l-a cautat indelung, ingurand multe suferinte, pana cand Iuppitera ingaduit nunta lor si a primit-o printre nemuritori. Basmul popular romanesc Porcul cel fermecat are multe semilitudini cu aceasta poveste.

Phoebus Apollo, zeu din mitologia greaca, preluat de romani, fiu al lui Zeus (la romani Iuppiter). Intruchipa lumina solara, artele, medicina. I se atribuia uciderea sarpelui Python, la Delphy, si infiintarea in acel loc a unui oracol. Ca zeu al artelor era reprezentat cu cithara, o lira cu patru coarde, si inconjurat de muze pe muntele Parnas.

Imparatul Augustus l-a considerat protectorul sau si a instituit la Roma Jocurile Apollinare (Ludi Apollinares). Ii era consacrat laurul cu frunzele caruia, in mod simbolic, erau incununati poetii.

Oracol, loc sacru unde zeii faceau profetii prin preotese sau preoti si unde in Antichitate, s-au construit altare si temple. Oracolele erau consultate in interesul cetatii, in chestiuni militare, politice, religioase sau personale. Lui Apollo i se atribuiau mai multe oracole, cel mai vestit in lumea greaca fiind cel de la Delphi. Preoteasa, numita Pithaya, marmura cuvinte inspirate de zeu, care apoi erau interpretate de preoti.

Iuppiter, zeul suprem al romanilor, asimilat cu Zeus din mitologia greaca.

Parinte al zeilor, stapan al lumii vizibile, personifica cerul si fenomenele atmosferice. A devenit patronul victoriilor militare, protectorul statuluiroman, de aceea i s-a consacrat un templu pe Capitoliu (Iuppiter Capitolinus). Marte, una dintre cele mai vechi divinitati din Italia centrala si meridionala ; a fost adorat initial ca zeu al vegetatiei. In calendarul roman i se atribuia prima luna a primaverii, martie, cand se manifesta forta regeneratoare a naturii. Pe masura ce neamul de pastori a devenit o natiune militara, Marte rustic a devenit zeu al razboiului, fiind asimilat cu Ares din mitologia greaca.

Quirinus, zeu de origine sabina, asimilat cu Romulus, dupa divinizarea acestuia. Era considerat protector al pacii, al Romei si al locuitorilor sai.

Vestala, preoteasa a zeitei Vesta, divinitate romana a vetrei. Cele sase preotese ale Vestei, alese de marele preot, copile fiind si, de obicei, din familii nobile, ramaneau in slujba zeitei 30 de ani, timp in care nu aveau voie sa se casatoreasca. Principala lor functie era intretinerea focului sacru al cetatii.

Amor, numit si Cupido, zeul iubirii la romani, fiu al zeitei Venus si al zeului Marte, a fost, initial, o divinitate primordiala, fiu al Noptii si al Zilei, semnificand atractia ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mitologie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
503 cuvinte
Nr caractere:
2 739 caractere
Marime:
8.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
mitologie, iestorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!