Milescu Spătarul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una dintre cele mai interesante figuri ale veacului al XVII lea, reprezentand un amestec bizar intre cultura orientala si ideile Renasterii, este a invatatului aventurier Nicolae Milescu.

S a nascut la mosia parinteasca din regiunea Vasluiului in iunie 1636. Tatal sau, grec din Peloponez, care prin insuratoarea sa cu o romanca castigase rangul de boier moldovean, l a trimis la scoala cea mare din Constantinopol, unde Milescu a avut ca profesor pe vestitul G. Blassios. Unii cred ca a studiat si la Universitatea din Padova. Fiind prea invatat si carturariu, caci stia, pe langa romana si greaca, si latina, italiana, slavona si turca, el a devenit, dupa intoarcerea in tara gramatic, apoi spatar si, sub G. Ghica, pe care l-a urmat in Tara Romaneasca, mare spatar. Influenta lui Milescu a crescut in special in timpul domniei lui Stefanita (1659-1661), fiul lui Vasile Lupu, care fusese si el elev la scoala cea mare din Constantinopol, si care, dupa marturia lui Neculce, giuca chiar carti cu dansul. Trecand cu Grigore Ghica (1660-1664) in Muntenia, i se incredinteaza insemnatul post de agent diplomatic (capuchehaie) pe langa Poarta.

In anii tineretii petrecuti in tara el a vizitat manastirile si s a documentat pentru micul sau tratat Istoria despre sfanta icoana a preasfintei noastre srapane Nascatoare de Dumnezeu, scrisa in 1655 la manastirea Neamtu. Este preocupat de chestiunile teologice inca din tinerete. De interes este urmatoarea fraza, relevata de C. C. Ghiurescu: Dumnezeu se zice pre limba greceasca teos, iara pre limba latineasca deus, iara rumaneste se chiama Dumnezeu, care nume este luat de la latinie, in ce chip si mai jumatate de limba rumaneasca a luat de la Latini. Lucrarea cea mai insemanta pe care Milescu a dat-o in romaneste, si care este in acelasi timp o dovada despre activitatea sa neobosita de scriitor, este traducerea Bibliei din greceste. Se pare ca aceasta prima traducere completa a Cartii sfinte a servit de temelie Bibliei lui Serban Voda.

Nu se cunosc exact cauzele care au dus la dizgratierea tanarului boier, ajuns atat de repede la un rang inalt si la atata bogatie, incat era cunoscut de toti pentru luxul in care traia. Dupa pedeapsa primita taierea zgarciului care desparte narile nasului se pare ca Nicolae Milescu, supranumit de atunci Carnul, conspirase impotriva Domnului de a carui protectie se bucurase.

Milescu a plecat din tara. A petrecut un timp la Berlin, la curtea marelui elector Friedrich Wilhelm. Apoi s-a indreptat spre Stettin, in Pomerania. Aici a intalnit pe fostul sau domn Gheorghe Stefan, in exil, care l-a trimis in 1666 la Stockholm, unde scria in latina carti lamuritoare asupra ortodoxismului. In anul urmator e trimis la Paris, sa solicite ajutorul lui Ludovic al XIV-lea. Invitat sa ia parte la discutiile asupra transsubstantiatiei, ce pasionau pe teologii timpului, el scrie in greaca si latina opusculul Enchiridion sive Stella Orientalis Occidentali splendens.

In 1671 ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Milescu Spatarul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
893 cuvinte
Nr caractere:
4 169 caractere
Marime:
10.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!