Mihai Viteazul și originea lui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In legatura cu origine lui Mihai, discutiile au fost lungi, vii, contradictorii, neincheiate definitiv nici astazi. Era sau nu fiu de domn, al lui Patrascu cel Bun, fratele lui Petru Cercel? Unii au raspuns afirmativ, dar fiu nelegitim al lui Patrascu cu tanara si frumoasa Teodora de la cetatea de Floci nascut in 1558. Altii au negat vreo inrudire cu Patrascu, afirmand ca ar fi fost fiul Teodorei cu Iane Grecul, negustor bogat, ajuns in Tara Romaneasca.

Pe cand altii sustin ca Iane i-ar fi fost unchi, si nu tata. Ipoteza cea mai plauzibila ramane aceea ca este fiul nelegitim al lui Patrascu si frate cu Petru Cercel.

In tinerete s-a ocupat cu negotul de animale si giuvaere in tara si in Imperiul Otoman. Realizeaza o avere frumoasa, facandu-se cunoscut la Constantinopol si in tara mai ales prin casatoria cu Stanca, fata lui Dobromir din familia Buzestilor, care ii aduce zestre cateva mosii. A trecut prin dregatoriile vremii: banisor de Mehedinti, postelnic, stolnic, ajungand ban al Olteniei, apoi domn cu ajutorul lui Iane si al altor oameni influenti la Poarta.

Ca si altii oameni ai vremii, a fot un mare cumparator de mosii prin mijloacele obisnuite: cumparari, rasluiri, astfel incat la 1593 poseda vreo 40 de mosii, impreuna ce cele de zestre ale Stancai, toate in valoare de 1, 5 milioane de galbeni. Ca domn isi mai adauga altele, numeroase si valoroase, prin aceleasi mijloace. Exploateaza si el taranimea ca orice mare boier.

Domnea atunci, Alexandru cel Rau, numit astfel fiindca era cu totul supus turcilor, era rau cu boierii, ii pedepsea prin decapitare, era rau cu taranii, pe care-i ii exploata fara mila. Turcii in tara isi faceau de cap. Se crease, astfel, o stare de nemultumire generala, lumea astepta schimbari. Mihai Viteazul, ajuns in fruntea ierarhiei sociale, devine figura in jurul careia se adunau toti nemultumitii si toti ce doreau scaparea t1rii. A scapat de moartea la care-l condamnase Alexandru cel Rau prin fuga, de unde, cu ajutorul principului Sigismund Bathory, ajunge la Constantinopol.

Cu bani si cu ajutorul prietenilor al lui Sigismund Bathory, al englezului Barton, agent la Constantinopol, al grecilor de la Constantinopol, cu care se pare era inrudit prin mama, al lui Andronic Cantacuzino mai ales cum rezulta dint-o scrisoare a acestuia: l-am facut domn al Tarii Romanesti pe banul Mihai. sarmana tara este multumita si au inaltat rugaciuni lui Dumnezeu pentru ca i-a invrednicit si le-a dat un astfel de pastor bun, crestin cu mila de saraci si cu frica de Dumnezeu. Mihai obtine domnia Tarii Romanesti.

Inzestrat cu simt diplomatic, conturandu-si lucid planurile de actiune, Mihai Viteazul a cautat, odata ajuns la carma Tarii Romanesti, sa intretina legaturi cu voievozii Moldovei, cu principii Transilvaniei, cu conducatorii miscarii de eliberarea popoarelor din Balcani si cu organizatorii cruciadei antiotomane pentru a initia si a duce, cu sorti de izbanda, lupta impotriva turcilor.

inlaturarea ...

Bibliografie:

1. Mihai Viteazul - Unirea si centralizarea tarilor romane de Stefan Pascu - Ed. Politica Bucuresti - 1973

2. Academia Romana - Istoria Romanilor volumul IV - Ed enciclopedica - Bucuresti - 2001

3. Mihai Viteazul in memoria urmasilor - de Victor Petrescu, Mihai Stan - Ed. Bibliotheca - 2001

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mihai Viteazul Si Originea Lui
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 368 cuvinte
Nr caractere:
6 181 caractere
Marime:
11.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
mihai viteazul, origine
Predat:
la liceu
Sus!