Michelangelo

Extras din referat Cum descarc?

Cele doua date limita ale vietii sale sunt 1475-1564: 90 de ani de civilizatie agonica, de servitute crescanda, invazia, razboiul neintrerupt, principatul italian oprimat de straini, Italia redevenita salas al durerii deplanse altadata de Dante, dar mai sfasiata, mai mizera datorita tradarii principilorei, decat in vremea confruntarilor comunale; declinul Renasterii, incremenirea brusca a inaltei culturi, a artei, a vietii fericite; Aceasta a fost tragedia in care destinul a incredintat un rol sufletului si geniului lui Michelangelo.
Michelangelo a fost din copilarie un mare muncitor. Aptitudinilor sale inascute, el le-a adaugat stiinta dobandita, nu prin munca si eforturile altora, ci prin studiul naturii pe care a luat-o intotdeauna ca model. Nu exista animal caruia sa nu fi voit sa-i cunoasca deplin anatomia, intocmai ca pe aceea a omului. Pana intr-atat incat cei ce si-au consacrat viata si si-au format profesiunea in directia aceasta abia stiu cat el. Vorbesc de cunostintele folositoare artei picturii si sculpturii, si nu de amanunte observate de anatomisti. Plasmuirile lui o dovedesc. Se afla in ele atata arta si stiinta incat n-ar putea fi limitate de nici un pictor. Intr-adevar, natura nu-si etaleaza toate darurile decat unui singur artist spre a aluji ca pilda si model tuturor celorlalti in domeniul sau, in care ii acorda primul loc. In asa fel incat toti cei care, dupa el, vor sa creeze, in aceeasi arta, o opera demna de a fi citita sau vazuta, trebuie sa lucreze dupa, modelul pe care acesta l-a faurit si sa-i urmeze calea.
Michelangelo era inzestrat cu un simt al semnificatiei materiale tot atat de puternic ca al lui Giotto sau ca al lui Masaccio, dar era in posesia unor mijloace de a-l exprima mostenite de la Donatello, Verroccio si Leonardo. De adaugat la ceasta ca el a vazut limpede ceea ce inaintea lui fusese numai vag resimtit si anume ca nu exista alt instrument mai apt sa exprime semnificatia materiala decat nudul. Nudul nu e numai cel mai bun vehicul a ceea ce in arta confirma si intensifica direct sentimentul vitalitatii, dar, in sine insusi, e cel mai semnificativ obiect din intreaga lume umana. Dupa marea epoca a sculpturii grecesti, Michelangelo a fost cel dintai artist care a inteles deplina identitate dintre nud si marea arta a figurii.
Nicaieri, inafara de cele mai bune opere ale grecilor, nu vom gasi, ca in operele lui Michelangelo, forme ale caror valori tactile sa stimuleze atat de mult simtul capacitatii noastre vitale, ale caror miscari sa comunice atat de direct si sa exalte. Si alti artisti au fost inzestrati cu un simt tot atat de puternic al valorilor tactile- Massaccio, de exemplu; si altii au avut un simt tot atat de intens al miscarii, ca si capacitatea de a o reprezenta - Leonardo, de exemplu; dar nici un alt artist al timpurilor moderne, la fel de stapan asupra semnificatiilor materiale, nu le-a aplicat asa cum a facut Michelangelo, asupra acelui subiect in care putea fi ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Michelangelo - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!