Măsuri pentru redresarea economică a Statelor Unite ale Americii în anii 30

Extras din referat Cum descarc?

Marea criza economica a fost o depresiune economica severa in toata lumea care a avut loc in anii '30, originara din Statele Unite ale Americii. Timpul aparitiei marii crize economice a variat, in cele mai multe tari a inceput in 1929. Aceasta criza a fost cea mai lunga si cea mai raspandita criza economica a secolului XX. Depresiunea a inceput in SUA dupa o scadere majora a bursei de valori care a inceput in jurul zilei de 4 septembrie 1929 si a devenit o stire mondiala cu prabusirea bursei de valori din 29 octombrie 1929, numita si Martea Neagra. Aceasta a avut multe efecte devastatoare, atat in tarile puternic industrializate, cat si in cele mai putin dezvoltate ale caror economie depindea in mare masura de exporturile de materie prima. Nivelul comertului a scazut in toata lumea rapid, scazand si veniturile personale, veniturile bugetare si profitul din afaceri. Zonele rurale au suferit din cauza scaderii preturilor marfurilor agricole cu 40-60%.
Marea depresiune economica s-a incheiat in momente diferite. Societatile bazate pe democratia liberala au iesit slabiti din aceasta criza si dictatorii precum Adolf Hitler au fost adusi la conducerea unora dintre cele mai puternice state si au pregatit conditiile politico-militare pentru declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial in 1939.
Primele masuri ale presedintelui Hoover de combatere a depresiunii s-au bazat pe voluntarismul intreprinderilor de a nu-si reduce forta de munca sau de a reduce salariile, dar intreprinderile nu au avut de ales si astfel salariile au fost reduse, muncitorii au fost concediati, iar investitiile au fost amanate. Legea tarifului Smoot-Hawly a fost cea care a ridicat tarifele la mii de produse importate. Intentia acestuia a fost de a incuraja achizitionarea de produse americane prin cresterea costului bunurilor importate, in timp ce veniturile pentru guvernul federal cresteau si agricultorii erau protejati. Celelalte tari au crescut si ele tariful produselor americane pentru a se razbuna, reducand astfel comertul international si agravand criza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masuri pentru redresarea economica a Statelor Unite ale Americii in anii 30.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression (10.12.2017)
2) https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_criz%C4%83_economic%C4%83 (10.12.2017)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!