Martin Luther

Extras din referat

Cel mai important dintre reformatorii bisericii catolice din secolul XV este Martin Luther, parintele al limbii germane literare care fara el nu ar fi fost de conceput in Germania de Mijloc si de Nord de la inceputul secolului XVI.
Cine citeste lucrarile doctorului Martin Luther poate observa cum limba literara germana, creste lucrare cu lucrare. Acest reformator nu poate fi inteles decat in contextul epocii in care a trait: Columb tocmai descoperise America, misticismul facea ravagii Colonianismul spaniol si portughez era in floare, trecerea la crestinism a popoarelor cucerite facandu-se de cele mai multe ori brutal.
Superstitiile de toate felurile se dezlantuiau in popor. Umanismul, al carui exponent principal a fost Erasm din Roterdam, lupta si el impotriva acestor curente ale vremii.
Se descopera tiparul fara de care opera reformatorului german n-ar fi cunoscut o asemenea raspandire.
Martin Luther n-a cunoscut biserica din est, biserica Ortodoxa si de aceea nu se poate afirma ca ar fi fost vreodata impotriva preceptelor ei. Biserica Ortodoxa nu vindea nici indulgente, nu predica nici purgatoriul si nu avea nici inchizitie Martin Luther a fost botezat o zi dupa nastere, la 11 noiembrie 1483 in localitatea Eisleben, unde va si muri printr-un ciudat joc al sortii. Dupa mutarea parintilor la Mansfeld urmeaza scoala latina unde invata sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca si sa cante.
Ajutat cu bani de Ursula Hotta urmeaza mai departe la Eisenhacher si la universitatea din Erfurt. Tatal sau dorea sa-l vada avocat. In urma unei intamplari care il socheaza (pe camp e lovit de un traznet si scapa cu viata) se hotareste pt. Manastire si o cariera teologica. In 1505 e promovat Magister artium, in 17 iulie intra la Manastirea augustinilor din Erfurt. In 1511 termina si facultatea de teologie si in 1512 este promovat doctor in teologie si lasat sa predea Noul si Vechiul testament.
In 31 octombrie 1517 bate pe usa bisericii din Wittenberg celebre sale 95 de Teze ca inseamna defapt ruperea doctrinara de biserica catolica.
E de mentionat ca in Transilvania toate bisericile catolice au trecut spontan la reforma renuntandu-se cu acordul general al Enionasilor si preotilor la randuiala catolica.
Astazi Biserica Evanghelica Confesia Augustana, este o biserica cu largi vederi ecumenice care conlucreaza strans cu biserica Ortodoxa si sunt mandru de acest lucru. [On October 31, 1517, Martin Luther, German theologian and professor at Wittenberg, posted his Ninety-five Theses on the door of the castle church at Wittenberg and thereby ignited the Protestant Reformation.] The ninety-five theses: Disputation of Dr. Martin Luther Concerning Penitence and Indulgences In the desire and with the purpose of elucidating the truth, a disputation will be held on the underwritten propositions at Wittenberg, under the presidency of the Reverend Father Martin Luther, Monk of the Order of St. Augustine, Master of Arts and of ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Martin Luther - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!