Marile Conferinte de la Casablanca, Teheran, Moscova, Yalta si Potsdam

Extras din referat Cum descarc?

Cele mai importante intalniri ale Celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost tinute intre Marea Britanie, URSS si SUA. Dintre acestea voi aminti dintre cele mai importante , adica cele de la Casablanca, in 1943, Yalta in 1945 si de la Potsdam in 1945.
In timpul acestor conferinte reprezentantii celor trei puteri mai sus mentionate, Winston Churchill, Iosif Stalin si Franklin Roosevelt (si mai apoi Hary Truman) au decis cea mai mare parte din destinul lumii postbelice. Discutiile si intelegerile care au avut loc in cadrul acestor conferinte, alaturi de pactele semnate vor modifica structura lumii in cea de-a doua parte a secolului 20. De asemenea, printre punctele de interes ridicat ale acestor intalniri se numara decizia de sanctionare si pretul care va trebui platit de catre statele Axei impreuna cu statele cu care au colaborat ca daune de razboi.
Dupa izbucnirea Celui de-al Doilea Razboi Mondial Marea Britanie si URSS si-au unit fortele alaturi de SUA pentru a invinge Germania nazista si Japonia.
CASABLANCA
In anul 1943, la Casablanca, mai precis in Maroc, Churchill si Roosevelt au anuntat ca nu vor negocia sfarsitul razboiului cu puterile Axei, ci vor accepta doar capitularea neconditionata.
In timp ce la Casablanca, Churchill si Roosevelt purtau discutiile cu privire la temele abordate, Germania era pe punctul de a suferi mareata infrangere de la Stalingrad, fiind considerata " infangerea ireversibila a lui Hitler in Est"( Peter Calvocoressi, Rupeti randurile, pag 9).
Conferinta de la Postsdam ( iulie 1945 )
Discutiile intre Churchill, Stalin si noul presedinte american, Harry Truman, care se desfasoara pe data de 17 iulie- 2 august in castelul Cecelienhof din Postsdam, sunt marcate de incredere reciproca.
Daca, la Yalta, cele trei mari pusesera bazele colaborarii pana la victoria finala impotriva Axei, in schimb asupra acestei intalniri apasa acea ostilitate ideologica, atenuata dar nu anulata de conflict, care se face simtita din nou atunci cand cele doua mari puteri vor sa faca sa prevleze propriile interese in noua ordine mondiala in care Europa este principala sursa de pozitii contrare. Problema organizatiei interne si a granitelor Poloniei reprezinta un motiv de inintelegere, nu numai pentru ca e legata de definirea limitelor teritoriale ale Germaniei, ci mai ales pentru ca devine un simbol al conduitei sovietice in tariile ocupate de Armata Rosie. In rest, atitudinea Moscovei e dictata de teama de a vedea rasaritul din nou in cazul in care si-ar slabi controlul asupra sferei de siguranta cucerite in Europa Orientala- amenintarea unei noi aliante capitaliste.
Odata acceptata propunerea sovietica privind frontierea vestica a Poloniei in schimbul unei reduceri din partea rusilor a cererilor de despagubiri( pe care acestia urmau sa le obtina doar de la Polonia si de la zona germana ocupata de ei ), la Postsdam se lasa deoparte proiectele de dezmembrare a Germaniei si se fixeaza obiectivul reconstructiei democratice, Prevaleaza planul lui Truman, care prevede controlul fiecaruia dintre invingatori asupra unei Germanii impartite in zone de ocupatie. Cat despre Stalin, el nu cedeaza presiunilor occidentale in privinta Poloniei nici atunci cand Truman anunta succesul experimentarii primei bombe atomice, si se angajeaza sa porneasca in scurt timp razboi impotriva Japoniei. Daca Postsdam consfinteste consensul anglo-american tocit in privinta politicii Moscovei in Europa de Est, totodata canfirma ca dezintegrarea Reich-ului a deschis drum pentru controlul batranului continent de catre SUA si URSS, aceasta din urma ajunsa acum la rangul de putere militara majora in Europa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Marile Conferinte de la Casablanca, Teheran, Moscova, Yalta si Potsdam.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!