Majoritarism versuss Consensualism

Extras din referat Cum descarc?

Democratia reprezinta una dintre cele mai complexe probleme ale organizarii politice din lumea contemporana careia i se acorda o importanta deosebita de catre analisti si politologi. 
Democratia este un termen de origine greaca, provenind de la demos (popor) si kratos (putere), inseamna puterea poporului si dateaza din antichitate, cand au existat democratia ca forma de organizare politica a societatii in care conduce poporul.
Presedintele american Abraham Lincoln definea democratia ca guvernarea nu numai de catre popor, ci si pentru popor, adica guvernarea in acord cu preferintele poporului. 
In cartea sa Poliarhiile, Robert A. Dahl, asociaza termenul de democratie cu un sistem politic care se caracterizeaza printr-o receptivitate completa sau aproape completa fata de toti cetatenii. Astfel, autorul considera ca o trasatura fundamentala a democratiei este receptivitatea constanta a guvernului la preferintele cetatenilor, considerati egali din punct de vedere politic. Exista trei conditii care, spune autorul, sunt necesare unei democratii, fara sa fie insa si suficiente. Astfel, toti cetatenii trebuie sa beneficieze de sanse neingradite: de a-si formula preferintele; de a face cunoscute aceste preferinte celorlalti cetateni si guvernului prin actiuni individuale si colective; ca guvernul sa le cantareasca preferintele fara partinire, faraa face discriminari in functie de continutul sau sursa preferintei. 
O definitiei a democratiei pe care o consideram mai apropiata de realitate ar fi urmatoarea: democratia este o forma de organizare si conducere politica a societatii de catre cei care detin puterea prin consultarea cetatenilor, tinand cont de vointa acestora, de interesele si aspiratiile de progres ale tarii.
"In conditiile contemporane, conceptul de democratie este indisolubil legata de notiunea de pluralism. Se considera ca nu poate exista democratie fara pluralism politic si la randul sau, doar o societate democratica poate garanta afirmarea pluralismului politic." 
Democratiile moderne nu reprezinta o categorie omogena din punct de vedere institutional sau al principiilor dupa care functioneaza. Principiile dupa care ele sunt construite din punct de vedere institutional sunt diferite. Functionarea lor este diferita, la fel cum sunt si rezultatele functionarii lor. Stabilitatea regimului democratic depinde in mod fundamental de tipulde democratie instituit.
Explicatiile clasice ale unor analisti ai democratiei ca Dahl sau Lijphart nu ne sunt de mare ajutor si, in general, dincolo de sintezele respectabile din punct de vedere teoretic, nu constituie instrumente foarte utile pentru politica. Primul cerceteaza democratia (Dahl, 1998) din perspectiva teoretica, emitand consideratii generale de factura imperativa cu privire la conditiile de posibilitate ale unei democratii, stabilind seturi de criterii, relatiile dintre democratie si alte aspecte ale vietii sociale, cum ar fi cele economice etc. Cel de-al doilea face un studiu care porneste de la distinctia dintre consensualism si majoritarism (Lijphart, 2000, passim) in care formuleaza ipoteze ridicate pe date empirice ordonate in functie de zece parametri alesi fara o justificare convingatoare. Analistii care procedeaza astfel nu ajung decat la conditii necesare ale democratiei, si anume la conditii necesare pentru fiecare tip de democratie in parte. Nici un set de astfel de conditii - constituit pe criterii care au in vedere tipul de democratie urmarit - nu este insa suficient pentru a putea vorbi de o democratie scutita de particularitati stranii sau chiar suparatoare.
Arend Lijphart a dezvoltat in 1984 modelul democratiei majoritare si pe cel al democratiei consensuale, inspirandu-se din propriile sale lucrari despre democratia consociationista si dintr-o carte publicata de Robert G. Dixon in 1968, carte prin care s-au inventat aceste doua formule.


Fisiere in arhiva (1):

  • Majoritarism versuss Consensualism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!