Lunga Domnie A Lui Soliman I

Extras din referat Cum descarc?

Lunga domnie a lui Soliman I, numit si Soliman Magnificul in Occident si Kanuni (Legiuitorul) de catre turci, a fost vazuta, atat in rasarit cat si in apus, ca cel mai inalt punct al realizarii otomane.
Aproape tot ce se stie despre primii ani ai vietii lui Soliman este ca s-a nascut prin 1494, in vechiul oras grec al Trebizondului pe coasta anatoliana a Marii Negre, unde a trait pana la 15 ani. A fost singurul fiun supravietuitor al lui Selim I, ascensiunea lui fiind fiind neobisnuita prin faptul ca nu a fost amenintata.
Ca si in cazul lui Mahomed Cuceritorul, la inceput au fost facute previziuni rautacioase in legatura cu perspectivele si capacitatile lui Soliman, dar, ca si Mahomed, el a dovedit ca aceste critici au fost gresite. Domnia sa a fost o serie de triumfuri militare, in afara, si de realizari administrative si juritice acasa.
El a introdus un sistem legal destinat protejarii vietilor, proprietatii si onoarei tuturor indivizilor, indiferent de religie. Astfel de legi dadeau o forma oficiala a ceea ce ar fi trebuit sa fie, dar nu era intotdeauna si in practica. Toata aceasta munca in domeniul legilor a adus un mare numar de juristi in serviciul sultanului, supravegherea lor fiind incredintata marelui vizir, Lufti Pasa.
Cinci ani, intre 1542 si 1548, Soliman nu a luat parte la campaniile militare. In aceasta perioada si-a concentrat atentia foarte mult, in Istambul, asupra reformelor juritice viitoare. A impus reglementari pentru a se asigura ca numai barbatii capabili si invatati vor fi admisi in ulema, si ca ei vor servi onest si eficient. S-au cerut standarde inalte pentru toate curtile judecatoresti, desi insistenta lui Soliman ca autoritatea judecatoreasca sa vina din legea sultanica la fel de mult ca si din legea religioasa a oferit, mai tarziu in secolul al XVII-lea, unui sultan lipsit de scrupule, pretextul de a cere ca judecatorii sa-i indeplineasca intotdeauna dorinttele.
In acesti ani a fost promulgat un nou cod de legi, Codul de legi ai Casei Osman, care a stabilit reglementari detaliate in diferite domenii, dar, cel mai important a fost posibilitatea de a face donatii vakif, pe care Mahomed Cuceritorul le abolise. Luand in considerare toata aceasta multime de legi emise in numele sau si, probabil, cu toate ca nu este nimic sigur in acest sens, la indemnul sau, nu este surprinzator ca Soliman a fost cunoscut drept kanuni, fauritorul de legi. Volumul de legi promulgate in timpul domniei sale a fost cu mult mai mare decat acela al celor date de oricare alt sultan, inainte sau dupa el. Contemporanii vorbeau despre entuziasmul sau pentru justitie, domnia sa fiind cu siguranta notabila prin aparitia unui numar de juristi extrem de capabili, a caror reputatie s-a raspandit mult peste granitele imperiului.
Cu toate acestea, nu tot ceea ce s-a petrecut in timpul donmiei sale a fost bun. Spre sfarsitul domniei, revoltele in randul populatiei, lipsa de hrana si inflatia au inceput sa se faca simtite ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lunga Domnie A Lui Soliman I
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!