Ludovic al XIV-Lea - Sfarsitul Domniei

Extras din referat Cum descarc?

Ludovic al XIV-lea (1638-1715), rege al Frantei intre 1643 si 1715 a fost cunoscut si sub numele de Regele Soare. El a condus Franta timp de 72 de ani fiind cea mai lunga domnie din istoria europeana. A fost copilul neasteptat al regelui Ludovic al XIII-lea si Anei de Austria, care nu avusese nici un copil in cei 22 de ani de casatorie de aceea el a primit si numele de botez Ludovic Dieudonne (in traducere "darul lui Dumnezeu") La moartea lui Ludovic al XIII-lea, in anul 1643, urmasul sau, Ludovic al XIV-lea, nu avea decat cinci ani. Neavand incredere in sotia sa Ana de Austria, pentru ca Franta era angajata in razboiul de 30 de ani (1618-1648) impotriva Casei de Habsburg, Ludovic al XIII-lea a transmis puterea unui consiliu de regenta. Ana de Austria reuseste insa, in scurt timp, sa obtina singura regenta din partea Parlamentului, iar conducatorul de fapt al tarii devenea favoritul sau, cardinalul Jules Mazarin. Impreuna au supravegheat educatia regelui Ludovic al XIV-lea si nu este lipsit de semnificatie faptul ca Mazarin i-a devenit nas. 
Saracia generala, ca rezultat al razboiului, nemultumirea marilor nobili, care doreau sa joace un rol efectiv si eficient in conducerea treburilor publice, aveau sa duca la miscari taranesti si la ridicarea nobilimii impotriva autoritatii lui Mazarin.
Opozitia marilor nobili(Conde, Conti, Beaufort), fata de autoritatea centrala se manifesta violent in timpul celor doua Fronde(1648-1649 si 1650-1653). Nobilimea declanseaza cele doua razboaie civile cu intentia de a obtine vechile privilegii si libertati. Din acest punct de vedere Frondele reprezinta ultima incercare prin care marii principi feudali se opun centralizarii statului. 
Minoratul lui Ludovic al XIV-lea, faptul ca Mazarin era un strain au fost socotite ca semne de slabiciune ale regalitatii si asa se explica intr-o anumita masura izbucnirea Frondelor. 
Una din realizarile cele mai impresionante ale lui Ludovic a fost construirea unui palat imens la Versailles, care gazduia intreaga curte regala (se stabileste definitiv in 1682). Ludovic a domnit in acest palat inconjurat de o splendoare ceremoniala care-i accentua maretia. Insa, Versailles avea si scopuri politice. Era departe de Paris, astfel locuitorii acestuia nu mai puteau ameninta monarhia, cum facusera in timpul frondelor (au pus in dificultate de mai multe ori familia regala). Prin atragerea marilor nobili la curte si incurajarea acestora de a concura pentru atentii si favoruri din partea regelui, Ludovic ii tinea sub supraveghere si le inabusea ambitiile politice. Pe masura ce prestigiul lui Ludovic crestea, Versailles devenea un model pentru palatele Europei, iar clasele privilegiate de pretutindeni au adoptat limba si cultura franceza.
Ludovic al XIV-lea a fost profund influentat de Fronde, neabandonandu-si credinta ca ordinea si autoritatea reprezinta antidotul haosului. El a invatat de la cardinal sa creada ca monarhia a fost randuita de catre Dumnezeu, sa se identifice cu Franta, sa munceasca din greu si sa-si ia sarcina in serios. El a invatat totodata sa se prefaca, insusindu-si cinismul si dispretul fata de motivatia umana caracteristice lui Mazarin. 
A invatat sa vorbeasca si sa scrie excelent in limba franceza, a fost invatat sa calareasca, sa traga cu armele de foc si sa danseze. De la mama sa a mostenit indubitabila sa pietate catolica si ura fata de erezie, cu toate ca, la fel ca si ea, nu poseda o cunoastere profunda a problemelor teologice.
Statura lui Ludovic(1,62m) trebuia sa fie sporita prin tocuri inalte si periuci luxuriante pentru a parea mai inalt. Era inteligent, pricepea repede si poseda o buna memorie a chipurilor si a faptelor. Avea un dezvoltat simt al umorului si poseda un autocontrol remarcabil.
Daca Ludovic al XIV-lea a facut sa sufere pe cineva apropiat, aceasta a fost regina, care nu s-a impacat niciodata cu infidelitatea sotului ei. Ludovic a fost obligat sa se casatoreasca cu o sotie de care nu era atras. Maria Tereza, fiica lui Filip al IV-lea al Spaniei, cu care s-a casatorit in 1660, conform termenilor Tratatului din Pirinei. Ludovic o considera proasta, urata si stangace iar reactia lui a fost aceea de a-si gasi compensatii in alta parte. Trei femei au fost recunoscute, in mod deschis, succesiv, in calitate de amante principale: blajina si nestiutoarea Louise de la Valliere, inteligenta si intriganta Francoise-Athenais de Montespan si autoritara dar rezervata Francoise de Maintenon. Fiecare amanta a fost mai varstnica decat predecesoarea sa si a intrat in gratiile regelui in timp ce facea parte din anturajul predecesoarei.Dupa moartea Mariei Tereza in 1683, Ludovic s-a casatorit cu doamna de Maintenon si sub influenta ei dura n-a mai avut aventuri extraconjugale.
Ludovic a avut importanta nu numai din cauza faptului ca era rege, ci si din pricina felului in care a domnit. Caci si-a dobandit o reputatie formidabila de conducator despotic, constituind exemplul clasic de monarhie absoluta in actiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ludovic al XIV-Lea - Sfarsitul Domniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!