Letonia

Extras din referat Cum descarc?

Letonia este o tara baltica in Europa de Nord. Capitala tarii este Riga. Granita de vest a tarii o constituie Marea Baltica. In nord si in sud, Letonia se invecineaza cu Estonia si respectiv Lituania, iar in est cu Rusia. Este membra a Uniunii Europene. Letonia este o tara baltica in Europa de Nord. Capitala tarii este Riga. Granita de vest a tarii o constituie Marea Baltica. In nord si in sud, Letonia se invecineaza cu Estonia si respectiv Lituania, iar in est cu Rusia. Este membra a Uniunii Europene.
Letonia este impartita in raioane:
.Raionul Aizkraukle
.Raionul Alkksne
.Raionul Balvi
.Raionul Bauska
.Raionul Csis
.Raionul Daugavpils
.Raionul Dobele
.Raionul Gulbene
.Raionul Jkabpils
.Raionul Jelgava
.Raionul Krslava
.Raionul Kuld+ga
.Raionul Liepja
.Raionul Limba~i
.Raionul Ludza
.Raionul Madona
.Raionul Ogre
.Raionul Prei<i
.Raionul Rzekne
.Raionul Riga
.Raionul Saldus
.Raionul Talsi
.Raionul Tukums
.Raionul Valka
.Raionul Valmiera
.Raionul Ventspils
Capitala :Riga 
Oras principal : Riga 
Limba oficiala : letona 
Sistem politic : Presedinte Valdis Zatlers - Prim-ministru Aigars Kalv+tis 
Independenta : fata de Imperiul Rus 
declarata: 18 noiembrie 1918
recunoscuta: 11 august 1920
pierduta: 17 iunie 1940
fata de Uniunea Sovietica:
declarata: 4 mai 1990
recunoscuta: 21 august 1991 
Riga, capitala Letoniei, este situata pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a raului Daugava, la 56o58' N - 24o8' E. Riga este cel mai mare oras din Tarile Baltice, fiind un centru important cultural, educational, politic, financiar si politic din zona.
Centrul istoric al orasului Riga a fost inclus de catre UNESCO pe lista Locurilor din patrimoniul mondial, iar orasul este remarcat in mod special pentru arhitectura lui in stil Art Nouveau (Jugendstil), putandu-se compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.
INVATAMANT, AFACERI, COMERT, POLITICA, TRANSPORTURI
In Riga isi afla sediul institutii de invatamant superior, printre care se numara Universitatea din Letonia (Latvijas Universitte), Universitatea Tehnica din Riga (R+gas Tehnisk Universitte), Universitatea Stradins din Riga (R+gas StradiFa Universitte) si Scoala Economica din Stockholm  sucursala din Riga (R+gas Ekonomikas Augstskola). Parlamentul Letoniei (Saeima), isi are sediul in Riga. Castelul din Riga este resedinta Presedintelui Letoniei, Vaira V+7e-Freiberga.
Calatoriile de afaceri sau de placere au crescut semnificativ in volum in ultimii ani, in special datorita imbunatatirii infrastructurii comerciale si de transport. Ca nod important de circulatie si ca port, Riga este in centrul retelei nationale de drumuri si de cai ferate. Cea mai mare parte a traficului turistic se face prin Aeroportul International din Riga, cel mai mare aeroport din Tarile Baltice, aeroport renovat si modernizat in anul 2001, in acelasi an in care orasul a aniversat 800 de ani de existenta. Traficul aerian s-a dublat in perioada 1993  2004. Feriboturile leaga Riga de alte orase: Stockholm, Kiel si Lubeck.
Aproape toate institutiile financiare importante isi au sediul in Riga, inclusiv Banca Letoniei. Comertul international prin Riga a crescut in ultimii ani si a primit un imbold important pe 1 mai 2004, cand Letonia a devenit membru al UE. Aproape jumate din veniturile din comertul exterior sunt obtinute de intreprinderile din Riga, in principal cele din sectorul financiar, sectorul utilitatilor publice, industria alimentara, a echipamentelor de telecomunicatii, textila, farmaceutica si a prelucrarii lemnului si fabricarii mobilei, in tipografii si in editare de carte. Portul Riga este un important centru de transport naval.
Riga este cel mai mare oras din Tarile Baltice. Populatia orasului numara in 2003 739.232 locuitori. In oras, aproximativ 45% o formeaza locuitorii de etnie letona, rusii fiind aproape la fel de multi. Prin comparatie, in tara, ceva mai mult de 60 % dintre locuitori sunt letoni, 29 % sunt rusi, 3,9 % sunt belarusi, 2,6 % sunt ucrainieni, 2,5 % polonezi, 1,4 % lituanieni si restul de 2,1 % - alte nationaltati, (conform recensamantului din 2003). Cei mai multi letoni sunt protestanti, in timp ce rusii sunt ortodocsi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Letonia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!