Karl Marx - Economistul

Extras din referat Cum descarc?

Karl Marx, se naste la 5 mai 1818, la Trier, in Germania, fiind un filozof, economist si publicist, intemeietor impreuna cu Friedrich Engels al teoriei socialismului stiintific, teoretician si lider al miscarii muncitoresti.
La varsta de 17 ani, se inscrie la Universitatea din Bonn, unde studiaza dreptul, de aici se transfera la Berlin, pentru a studia istoria, dar pana la urma, isi va da licenta din filozofie la Jena.
Dupa terminarea studiilor incepe o perioada tumultuoasa din viata sa, in care se vede exilat din cauza ideilor sale radicale. Incepe sa-si castige existenta ca editor - sef la ziarul Rheinische Zeitung din Koln, dar datorita ideilor sale radicale se vede nevoit sa se mute la Paris. Aici, scria o revista la fel de acida si radicala, care irita suscebilitatile guvernului prusac. La cererea acestuia este expulzat din Paris, in 1845. In 1843, se insoara cu Jenny Von Westphalen, fiica unui aristocrat prusac, fata foarte frumoasa. In anul 1844, il cunoaste pe Friedrich Engels, fiul unui aristocrat industrias, cu care va incepe colaborare intelectuala foarte stransa. 
Dupa ce e expulzat din Paris, se muta la Bruxelles, pana in preajma evenimentelor revolutionare din 1848, rastimp in care Marx incepuse editarea "Manifestului". 
Marx incepe sa scrie opere de filozofie, criticand filozofia religiei a lui Feuerbach in lucrarea "Teze asupra lui Feuerbach" in 1845, iar in 1846 scrie ,,Ideologia germana".
In 1847, scrie "Saracia Mizeriei", opera prin care ataca "Filozofia Mizeriei" a lui P. J. Proudhon. In 1848 scrie "Manifestul Partidului Comunist", impreuna cu Engels, dupa ce ia contact cu miscarea muncitoreasca, lucrare ce are drept motto celebra fraza: ,,Proletari din toata lumea, uniti-va" 
In 1848, revine in Germania, la Koln, pentru cateva luni, de unde va fi expulzat iar. Aici, Marx prelua redactia unui ziar, a carui suprimare de catre guvern fu doar o chestiune de timp. Ultimul numar fu tiparit cu litere rosii, dupa care Marx isi cauta refugiu la Londra. 
Se va stabili la Londra, in 1849, pana la sfarsitul vietii. Aici va scrie o serie de carti de politica, economie, exercitand in acelasi timp meseria de ziarist, fiind corespondent al ziarului Herald Tribune din New York si angajat al British Museum. In 1850, scrie ,,Luptele de clasa din Franta", iar in 1858, scrie "Bazele critice ale economiei politice".
Marx era carturarul german, par excellence, lent, meticulos, si perfectionist, aproape morbid, in comparatie cu Engels, care putea redacta un tratat foarte repede. 
In 1867, editeaza primul volum al operei sale, "Das Kapital", care ramane in mare parte,un urias morman de manuscrise ilizibile la moartea lui Marx. In 1883, la moartea lui Marx, ramasesera nepublicate 3 volume. Engels va scoate al doilea volum in 1885, al treilea in 1894, iar in 1910, ultimul, al patrulea. 
Perioada londoneza, e cea mai grea din viata lui, ducand o viata plina de lipsuri si privatiuni. In aceasta perioada reuseste totusi sa fondeze o miscare muncitoreasca internationala. Concomitent cu publicarea ,,Manifestului", a luat fiinta Liga Comunistilor, fiind mai mult o organizatie pe hartie. Acesta Liga a murit odata cu revolutia de la 1848. 
In 1864, i-a urmat Asociatia Internationala a Muncitorilor. Internationala se mandrea cu 7.000.000 de membri si a fost de reala, deoarece a reusit sa provoace un val de greve ce au afectat continentul si si-a castigat totodata o redutabila reputatie. Obiectivul principal al acestei Internationale a fost abolirea capitalismului. Internationala nu era o armata uniforma de comunisti, solidara si disciplinata, ci mai degraba o adunare pestrita de owenisti, proudhonisti, fourieristi sau socialsti ezitanti. Marx a reusit sa tina unit acest grup pentru 5 ani, dar Internationala se destrama in cele din urma. Ultima intrunire a Internationalei se tinu la New York, in 1874, si fu un esec lugubru. 
Mult mai important decat crearea Internationalei a fost tonul specific impregnat de Marx problematicii clasei muncitoare. 
Dupa Internationala I a urmat Internationala a II - a, mai blanda si mai bine intentionata, cu socialisti ca Bernard Shaw, Ramsay MacDonald si Pilsudski, alaturi de Lenin si chiar Mussolini, iar apoi de infama Internationala a III - a, creata sub egida Moscovei. 
2. Contextul social, economic si istoric 
Prima jumatate a secolului al XIX-lea este din punct de vedere economic, social si istoric o perioada foarte dinamica si plina de actiune. 
In mediul economic are loc trecerea de la feudalism la epoca moderna, de la atelierele manufacturiere la fabrici, in acestea fiind introduse masini care iau locul oamenilor in productia de mafuri. Prin introducerea masinilor in industrie, rolul muncitorilor e diminuat considerabil, iar pretuirea muncii acestora scade, ei fiind exploatati doar pentru a genera profituri cat mai mari


Fisiere in arhiva (1):

  • Karl Marx - Economistul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!