Karl Marx

Extras din referat Cum descarc?

KARL MARX (5 mai 1818, Trier/Germania - 14 martie 1883, Londra/Marea Britanie) a fost un filozof german, economist si publicist, intemeietor impreuna cu Friedrich Engels al asa-zisului Socialism stiintific, teoretician si lider al miscarii muncitoresti.
Cu exceptia lui Buda, Isus si Mahomed, numele lui Karl este mai des pomenit decat al oricarei alte personae care a trait vreodata.
Opera economica a lui Marx apartine perioadei al carei obiectiv principal era incorporarea optimizarii individuale in modelul fluxului circular al economiei.
1. BIOGRAFIE KARL MARX
J.A.Schumpeter apreciaza ca "Marxismul trebuie considerat ca un produs al spiritului burghez, un produs care s-a nascut din radacinile burgheze prezente in secolele XVII si XIX". Intr-adevar, K. Marx s-a nascut la data de 5 mai 1818 in orasul Trier din Prusia (Germania). Tatal sau, un avocat evreu, a trecut la Protestantism impreuna cu familia, pe vremea cand Karl avea doar cativa ani; el a fost un om cu multa educatie, tolerant si generos. Mama lui Karl poate fi considerata o intruchipare a mamei evreice (sau a mamei italiene). Mediul in care a trait Marx a fost cel al burgheziei instruite.
Ca ziarist si apoi ca om politic, K. Marx a avut o pozitie democratica si umanista fata de problemele social-economice ale timpului sau.
Dupa anii de instuire din liceu, Marx a inceput sa studieze dreptul la Universitatea din Bonn si apoi istoria si filosofia la Universitatea din Berlin. A conceput multe proiecte literare, dar nici unul nu afost dus la capat. Isi va obtine doctoratul la Jena, prin scrierea unui eseu despre Democrit si Epicur.
In anul 1842, Karl devine redactorul ziarului Rheinische Zeitung din Koln, care se transforma sub conducerea lui intr-un ziar al democratiei revolutionare, dar care este interzis in martie 1843 de guvernul prusac.
In anul 1843, dupa o logodna de sapte ani, Marx se casatoreste cu Jenny von Westphalen. Sotia a devenit pentru el intruchiparea avutiei si a pozitiei aristocratice pe care si-a dorit-o atat de mult. Particula von din numele ei de domnisoara era afisata cu mandrie. Stralucitoarea si exuberanta Jenny din tinerete, care a infruntat conditia nobila a parintilor spre a-l urma pe Marx, s-a dovedit, timp de aproape o jumatete de veac, pivot pentru tot ce a insemnat o familie cu avatarurile proprii conditiei modeste.
Jenny Marx a fost o tovarasa de viata iubitoare, credincioasa si modesta, care a sacrificat totul pentru sot si familie. Marx insa, altfel un om atragator, era un tiran cu ferme convingeri in superioritatea masculina.
Curand dupa casatorie, tanarul cuplu, neavand nici un viitor in Germania, s-a mutat la Paris. Aici l-a intalnit pe Friedrich Engels, scriitor si fiul unui fabricant textil. A fost singurul prieten de care marx nu s-a instrainat si care i-a oferit nu numai loialitate neclintita si colaborare intelectuala, dar si support financiar mai tarziu.
Anii 1845-1849 au fost petrecuti in activitati revolutionare la Paris, Bruxelles si Rhineland. Marx ia contact cu miscarea muncitoreasca si redacteaza impreuna cu Friedrch Engels Manifestul Comunist din anul 1848, care are ca motto celebrul apel: "Proletari din toata lumea, uniti-va!"
In anul 1849, Karl va emigra la Londra, unde isi va petrece restul vietii.
Karl Marx a avut sapte copii, dintre care patru au murit in copilarie. Pe cele trei fete care au ajuns la adolescenta Marx le-a iubit foarte mult si a fost indragit de ele. Cea mai mare a murit cu putin timp inaintea tatalui ei; celelalte doua s-au sinucis mai tarziu.
In aceasta fotografie veche (1864) o avem pe Eleanor in mijlocul unui grup format din tatal ei, Engels si cele doua surori mai mari care, cu palariile ca niste torte ornamentate si cu fustele lor infoiate par de 45 de ani, desi nu implinisera inca 20 de ani.
In martie 1875, familia Marx s-a mutat pe Maitland Park Road, 4114, o casa aspectuasa facand parte dintr-un sir de case in acelasi stil, dupa criteriile actuale pentru patru personae si mult mai ieftina decat fosta lor locuinta, chiria anuala fiind de 44 1.st.
Marx si-a petrecut o mare parte din timp in British Museum, citind enorm si facand o multime de note, concepand marele proiect al lucrarii Capitalul. Sanatatea sa a avut de suferit, ceea ce l-a obligat sa isi intrerupa munca. Marx a fost marele theoretician al Internationalei I. La 14 martie 1883, inceteaza din viata in exil, la Londra.
Inainte ca Marx sa fie inmormantat, numeroase personae au fost autorizate sa-l vada pe marx in sicriul sau: in acea epoca mortii erau pusi pe un catafalc de onoare. Mrs. Comyn scrie: ,,Ultima data cand l-am vazut pe dr. Marx, el era culcat in sicriul sau, cu mainile incrucisate pe piept, ca un luptator care s-a batut cu curaj pana cand armele i-au fost rapite de o forta superioara". Ea se gasea singura in camera cu Eleanor si a vrut sa-I prezinte condoleante, dar ea m-a oprit categoric ,,Nu vreau condoleante. Daca el s-ar fi chinuit intr-o boala indelungata si daca i-as fi vazut trupul si spiritual ruinandu-se sub ochii mei as fi avut nevoie de consolare. Dar n-a fost asa. El a murit la datorie, cu facultatile intelectuale intacte El si-a gasit tihna. Pentru asta trebuie sa-i fim recunoscatori" 
Engels scria despre Marx ca: "A murit onorat, iubit, plans de milioane de tovarasi revolutionari din toata Europa si America, de la minele siberiene pana in California".


Fisiere in arhiva (2):

  • Karl Marx
    • coperta K.Marx.doc
    • KARL MARX.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!